Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tražili ste, gledajte

Autor: Edvard Šprljan

28.07.2013. 22:00


Danas će biti paklenski vruće, negdje iznad 35, a to je za Zadar kao za Knin 40. Jučer smo, vjerovali ili ne, bili najugodniji grad na Jadranu, bilo nam je kao u Delnicama, tako kažu mjerenja. Ali to nije razlog da se ne bismo malo jadali kako je to nesnosno, nemoguće, nikad doživljeno. Jedan je i jaje stavio peći na Kalelargu i navodno je uspio.
Drugi se žale kako je nesnosna gužva, treći da je noću buka od Hitcha i Ledane, pa da ne mogu spavati. A nije ništa drugo nego ljeto, ono kakvo smo priželjkivali. Zbog svega na što sad grintamo za koji mjesec ćemo čeznuti. S tim što će ovih mjesec dana vrhunca sezone ostaviti i nešto zaliha na mnogim računima. Da nam je ovako bar 4-5 mjeseci, od svibnja do konca rujna!
I ovo je segment priče tražili ste – gledajte, koja ima puno dijelova. Komadić te priče je i u potezima novih lokalnih vlasti posvuda po županiji. U Ninu se, predvidljivo, vlast nije ni osvrnula na zahtjeve oporbe da se umjesto za vijećničke naknade novac prikupi za izgradnju dječjeg vrtića. U Zadru se nekakva kopaljca lome oko zapošljavanja novih kadrova u Gradskoj upravi. U Obrovcu se bave lanjskim i preklanjskim gubicima na koje će nastaviti ovogodišnje…
Mediji su tu da pokažu kakvo je raspoloženje naroda, da se vidi što se događa i tko što radi, a građani zasad mogu na sve što se događa utjecati jedino zaokruživanjem na glasačkim listićima. Mogu i grintati po internetskim forumima, anonimno psovati i vrijeđati, a kasnije ne izaći na izbore. Referendumska demokracija putem interneta, kao u nekim švicarskim kantonima, za nas je još daleka budućnost. Do tada nam preostaje da gledamo nastavke iz serijala.
Gradonačelnik Kalmeta je optimistično neki dan najavio da se u svemu što se zadarskih projekata tiče osjećaju neki povoljni vjetrovi, posebno oko Gaženice. Je li to uistinu tako znat će se uskoro, građani očekuju početak pozitivnih kretanja u gospodarstvu jer nas ni trodnevni puni misec, kad to i nije bio, te odlični zajednički skok u more, ne mogu dugoročno izvući.
Iako je vrhunac turističke sezone pogledi nam trebaju biti usmjereni na jesen, na sivilo svakodnevice s povećanim brojem nezaposlenih koji nisu dočekali otvaranje proizvodnih radnih mjesta i kojih neće biti dok zona Crno ne krene. A to je u najboljem slučaju za 3-4 godine.
 U starom Rimu, kojeg se nekako češće podsjećamo nego starih Slavena koji su ga došli rušiti na ovoj strani Jadrana, bio je običaj da ratnik pobjednik na posebnoj kočiji uz pratnju fanfara prolazi gradom. Onaj koji mu je iznad glave držao lovorov vijenac stalno mu je šaptao na uho – ti si smrtan, ti si smrtan, da ne misli da je svemoguć.
E, pa u vrijeme slave, onda kad nam se čini kako je sve lijepo, tada se treba pripremati za crne dane koji nama dolaze takoreći prekosutra, odmah na kraju sezone.