Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto ponosa – ruglo na najljepšoj lokaciji

Autor: Siniša Klarica

28.07.2013. 22:00
Umjesto ponosa – ruglo na najljepšoj lokaciji


Dugotrajna gospodarska kriza već duže vremena odlaže jedan od najzanimljivijih građevinskih projekata u Zadru. Riječ je o rekonstrukciji stare zgrade Maraske i njeno pretvaranje u hotel s pet zvijezdica. Od kad je tvrtka Maraska prije nekoliko godina, za 9,2 milijuna eura prodala staru zgradu, ona ne prestaje plijeniti pažnju zadarske javnosti. Nekadašnja tvornička zgrada, danas je prilično devastirana i u jadnom stanju, čekajući temeljitu unutrašnju rekonstrukciju, međutim, kriza i aktualno stanje na tržištu takvih vrsta nekretnina ne idu na ruku investitorima jer i banke više ne prate ovakve projekte. Sve to priznaju u tvrtki Tenos koja je vlasnik zgrade i drugih dviju parcela na kojima bi se trebali graditi luksuzni stanovi.
– Cijeli projekt sastoji se od tri faze. Prvu fazu čini stara zgrada Maraske koja bi se pretvorila u butik-hotel s pet zvijezdica. Kako je zgrada zaštićeni spomenik kulture i prepoznatljiva vizura grada, vanjski dio ostao bi isti, dok bi se untrašnjost potpuno rekonstruirala za hotelsku namjenu. U konačnici, hotel bi imao 85-86 soba. Druga faza odnosi se na izgradnju kompleksa s luksuznim stanovima s terasama, vrtovima i bazenima, dok bi se na trećoj parceli izgradili, također visoko kvalitetni stanovi, ali ne to toliko luksuzni kao ovi iza nekadašnje tvornice Jadran, rekao nam je na početku razgovora direktor Tenosa Velibor Zaninović.
Tenos je ishodio lokacijsku dozvolu za hotel i njegovu nadogradnju u stražnjem dijelu stare zgrade Maraske. Pripremljena je i sva dokumentacija za potvrdu glavnog projekta. Problem u cijeloj realizaciji jest što se cijeli projekt čiji je autor zadarski arhitekt Nikola Bašić, mora realizirati u cijelosti, a ne po etapama. Velibor Zaninović kaže da se ne može izgraditi luksuzni hotel, a do njega imati još uvijek aktivno gradilište stanova.
No na drugu stranu, izuzetnost budućeg hotela uz more je nezamjenjiva jer takve lokacije gotovo nema na tržištu. Po grubim procjenama, vrijednost cijelog projekta je između 70-80 milijuna eura. Samo pretvaranje stare zgrade Maraske u luksuzni hotel, koštalo bi između 36 i 40 milijuna eura. No o cijenama, naglašava Zaninović, je u ovom trenutku prilično teško govoriti jer su mnogi izvođači radova značajno smanjili cijene. U igri je i ulazak u hotela u neki od poznatih svjetskih hotelskih brandova, ali sve te priče morat će pričekati neka bolja vremena za investitore.