Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ansambl Lado privukao pet tisuća Ninjana i turista

28.07.2016. 22:00
Ansambl Lado privukao pet tisuća Ninjana i turista


Predvorje predromaničke crkvice sv. Križa s ljetnom pozornicom kao i cijeli grad Nin ove je srijede u kasnim večernjim satima bio što se tiče hrvatske tradicijske baštine Hrvatska u malom. Za to je zaslužan čuveni hrvatski ansambl Lado.
Pedesetak vrhunskih plesača i plesačica te pjevača i pjevačica uz pratnju petnaestak vrsnih glazbenika koji sviraju preko 50 tradicijskih glazbenih instrumenata uz veliku riznicu narodnih nošnji koja broji preko 1.300 različitih kompleta starih preko sto godina, nastupilo je pod vodstvom ravnatelja ansambla Krešimira Dabe, te novoimenovanog umjetničkog direktora Andrije Ivančana i stvorilo neponovljivu i neviđenu atmosferu u kojoj je naprosto uživalo preko pet tisuća okupljenih Ninjana i njihovih gostiju.
Uz zvuke tradicijskih glazbala, pjesmu i ples te prekrasnu hrvatsku narodnu tradicijsku nošnju izuzetne muzejske vrijednosti, opće oduševljenje okupljenog auditorija izazvali su članovi ansambla dočaravši narodne običaje iz četiri hrvatska tradicijska područja alpskog, dinarskog, jadranskog i panonskog. Uz vrhunsku rasvjetu i ozvučenje program je krenuo u instrumentalnim tonu u kojem su vrhunski glazbenici odsvirali “Đurđevačke fele” nakon čega su uslijedili tradicijski plesovi i napjevi s prostora Međimurja. Publika je uživala u programu koji je obuhvatio narodna kola, pjesme i plesove s područja otoka Cresa i Krka, Međimurja, Hrvatskog zagorja, Like i ostalih područja da bi sve bilo okončano pjesmom i plesom s običajima Hrvata u Vojvodini pod nazivom “Na veliko prelo”. Za vrijeme dvosatnog programa, zadovoljna publika svaki je izlazak i odlazak s pozornice čuvene hrvatske pučke glazbenike nagrađivala dugotrajnim pljeskom, a posebno snažan i dugotrajan pljesak prolomio se prostorom uokolo sv. Križa na kraju ovog glazbenog spektakla kojeg je organizirao Grad Nin uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Vodstvu ansambla Lado i svim njegovim umjetnicima, kao i publici koja je došla čuti i vidjeti ovaj nesvakidašnji glazbeni događaj, a onda i djelatnicima gradskog komunalnog poduzeća, u ime Grada Nina zahvalila je Mirjana Knežević, viša savjetnica za društvene djelatnosti Grada Nina.