Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Degustacija dragarskih jela pod svićama uz pjesmu i običaje

28.07.2016. 22:00
Degustacija dragarskih jela pod svićama uz pjesmu i običaje


Nakon 15 izložbeno-prodajnih etno-gastro manifestacija pod nazivom Dragarske bumbete, koje se već peto ljeto po nekoliko puta održavaju na Dugovači u Dragama, zbog učinkovitijeg odvijanja prometa dislocirana je jugozapadno na šetnicu uz samo more i brdo autokampa Oaza mira.
I sve je bilo za plus pet. Mnoštvo izlagača, mještana, turista, poželjelo je da lijepa noć osvijetljena feralima, svićama ili bumbetama traješto duže.
– Manifestacija se zove Dragarske bumbete, objašnjava Božur dok peče ribu, zato što su brojni Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a kad se riba lovi noću potrebna je velika svića koja se ovdje jednostavno zove “bumbeta”.
Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Pakoštane etno-gastro manifestaciju je prije pet ljeta inicirala i organizirala pakoška etno udruga Dan.
– Ideja nam je pala na pamet spontano, a cilj naše udruge je očuvanje etno baštine i svih elemenata i segmenata koji polako padaju u zaborav. Imamo sreću da se mještani ovako rado odazivaju, istaknula je Dijana Vukoja.
Odazvalo se čak 18 izlagača koji su turistima ponudili tradicijske suvenire i delicije od inćuna, sira i ulja, ali i besplatnu degustaciju starih dragarskih jela. S kojim guštom i kolikom energijom su se domaće žene i muževi, djevojke i momci uključili u ovu priču osjeti se po dobroj energiji.
– Nema “Balkan grila”, ćevapčića i pljeskavica, sve iz mora naglašavaju redom svi Dragari.
Nešto dalje glineni cripnj s hobotnicom i dragarskim krumpirom. Kuhaju se i puži…
A tri atraktivne Čehinje nisu ni trebale obilaziti štandove, mladići i muževi stalno su obilazili oko njih… Sve je pratila klapa Mediteran s instrumentima, pjesma iz srca i duše.
– Zahvaljujući Bumbetama čuje se i prava domaća pisma, onako iz srca i duše, kaže Jela, oduševljena skaldnošću napjeva kojisu ispunavali sjajnu noć.
– Predstavljamo se svojom kuhinjom, proizvodima te običajima na najbolji mogući način. I nećemo stati, zaključili su Dragari.