Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Zoranićeva arkadija” glasnik hrvatske kulture

Autor: Katina Vrsaljko

28.08.2008. 22:00
“Zoranićeva arkadija” glasnik hrvatske kulture

Foto: Filip BRALA



Treba shvatiti da su svi ovi kandidati potencijalni turisti, oni su već sad doveli svoje prijatelje, a dogodine će ih doći još više. Profesorica kroatistike iz Rusije je i prije dolazila na ljetne škole u Zadar i nosi vrlo lijepe uspomene, a dogodine će iz Rusije dovesti i svoje studente, rekla je Mrdeža Antonina
Polaznici Međunarodne ljetne škole hrvatskog jezika i kulture pod nazivom “Zoranićeva arkadija” ovog vikenda završavaju svoj dvotjedni boravak u Zadru, tijekom kojeg su, uz jezik, upoznali hrvatsku kulturu koju će dalje širiti po svijetu. Jedanaest polaznika iz Češke, Švicarske, Kanade, Mađarske, Rusije i Italije oduševljeno je ljetnom školom, žele se opet vratiti i dovesti svoje prijatelje.
Učenje i razgledanje
Tereza i Erika iz Češke studiraju hrvatski jezik u Brnu, a za ljetnu školu u Zadru su doznale od svoje lektorice. Iako ove djevojke jako dobro pričaju hrvatski, ljetna škola je i naprednoj grupi i početnicima omogućila da obogate svoj rječnik i poboljšaju naglasak, no i da upoznaju hrvatsku književnost, glazbu, gastronomiju i kulturu. Uz predavanja koja su uključivala lektorat, jezične vježbe, povijest umjetnosti, arheologiju, književnost i glazbu, polaznici su kroz razgledanja upoznali kulturne i povijesne spomenike Zadra i Nina.
– Puno sam toga naučila, vidjela ovaj prekrasan grad, upoznala dobre ljude, zabavila se i odmorila. Svake godine dolazim u Hrvatsku, no u Zadru sam prvi put. Doći ću i sljedeće godine, a sigurna sam da će doći i neki moje kolege. Nakon studija bih voljela ovdje živjeti i raditi, rekla je Tereza.
Divna Mrdeža Antonina je voditeljica ljetne škole i pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku. Kaže da je ideja za osnivanje ljetne škole dugo živjela na Sveučilištu jer se tamo održavala i prije.
– Bila sam uporna i dosljedna i uspjela realizirati ponovno osnivanje škole. Ovo nije samo tečaj već ozbiljna škola koja obuhvaća tematske znanstvene cjeline, stoga bih voljela da je bolje prepoznata od strane institucija, jer ne može počivati samo na entuzijazmu, rekla je Mrdeža Antonina, dodajući kako je uz neke institucije, koje su odbile pomoći školi, zahvalna gradonačelniku Živku Kolegi što je stipendirao polaznicu “Zoranićeve arkadije”, Szabinu Balogh, gradišćansku Hrvaticu iz Mađarske sa Sveučilišta u Savariji te Mariji Dejanović iz TZ Grada Nina koja je financirala izlet u Nin.
Gastroradionica
– Treba shvatiti da su svi ovi kandidati potencijalni turisti, oni su već sad doveli svoje prijatelje, a dogodine će ih doći još više. Profesorica kroatistike iz Rusije je i prije dolazila na ljetne škole u Zadar i nosi vrlo lijepe uspomene, a dogodine će iz Rusije dovesti i svoje studente, rekla je Mrdeža Antonina dodajući kako ovi ljudi nisu s nama jedan trenutak, već se oni nama bave, studiraju jezik i dalje šire našu kulturu.
Osim toga, neki Hrvati koji žive u inozemstvu sada imaju priliku u Zadru obnoviti svoj materinski jezik. Jedan takav je Nikola, Hrvat koji živi u Švicarskoj i svako ljeto dolazi u Dubrovnik, a nakon “Zoranićeve arkadije” će se sa svojom obitelji i prijateljima razumjeti još bolje.
– Puno razumijem, ali slabije pričam, no u ljetnoj školi sam naučio padeže i ono što znam sam stavio u gramatičku strukturu. To mi je jako zanimljivo, no i dosta teško, rekao je Nikola.
Polaznici su se složili da je Zadar prekrasan i da im je bilo jako lijepo, zabavljali su se uz glazbeni program na Narodnom trgu, a najviše ih je oduševila gastroradionica u okviru ljetne škole. Kuhali su salatu od hobotnica, rižoto, sipe i dagnje, a kako kaže Mrdeža Antonina to je najbolji način da se upozna neko podneblje.
Polaznicima se naše podneblje definitivno sviđa, stoga vjerujemo da će dogodine “Zoranićeva arkadija” imati još više polaznika koji će nastaviti širiti kulturu našeg malog naroda po velikom svijetu.