Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Osim novca, stranim se gostima najviše kradu računala, fotoaparati i mobiteli

28.08.2011. 22:00
Osim novca, stranim se gostima najviše  kradu računala, fotoaparati i mobiteli


Primjerice, ispred Trgovačkog centra “Baumax”, iz otključanog automobila 51-godišnjaka iz Njemačke nestala je torbica. Osim osobnih isprava, ukraden je digitalni fotoaparat marke “kodak” i ručni uređaj za navigaciju


Lopovi su još  uvijek žestoko u akciji diljem  županije te iz PU zadarske  stalno pozivaju na oprez, a  dok turistička sezona traje,  omiljena meta su im strani  gosti.
Tako je na otoku Viru  opljačkana 20-godišnjakinja  iz Njemačke. Njoj je u subotu  poslijepodne, dok je najvjerojatnije bila na kupanju, provaljeno u auto iz kojeg je  ukraden novac i fotoaparat.  Materijalna šteta je procijenjena na više od pet i pol  tisuća kuna.
Istog dana u mjestu Drage,  nepoznati je počinitelj provalio u “škodu feliciju”,  38-godišnjeg gosta iz Češke. Njemu  je ukraden „note book” i torba s dokumentima. U ovom je  slučaju riječ o tri tisuće kuna  štete. A, tijekom noći s petka  na subotu u na Putu Pudarice  u Zadru, ukraden je moped  21-godišnjaka – “aprilia sr 50  IE” koji je bio parkiran ispred  zgrade. Radi se o šteti koja je  procijenjena na oko šest tisuća kuna. Tijekom iste noći,  na predjelu Luka u Viru nestao je gumeni čamac, dužine  tri i pol metara s izvanbrodskim motorom, u vlasništvu  71-godišnjeg Mađara. Gumenjak je bio vrijedan oko 20  tisuća kuna.
Na predjelu Tustice u mjestu Sukošan tijekom subote  razbojnik je iz otključanog  automobila u vlasništvu  50-godišnjaka odnio padobran-zmaj za surfanje na vodi  koji je koštao 15-ak tisuća  kuna.
Noć ranije na Branimirovoj  obali iz gradske lučice, ukraden je još jedan gumenjak  “quicksilver”, zadarskih registracija s izvanbrodskim motorom “honda” od 20KS  37-godišnjaka iz Zagreba koji  je štetu procijenio na oko tri i  pol tisuće kuna.
Iste noći na Šetalištu kneza  Branimira u Biogradu provaljeno je u kiosk „Inovine”  d.d., a ukradene su cigarete u  vrijednosti 30-ak tisuća kuna.  U petak u noći u mjesnoj  lučici u Pakoštanima  opljačkan je plastični brod  švicarskih registracija čija je  vlasnica 51-godišnjakinja iz  Švicarske. Njoj je iz broda  ukraden agregat marke “compas”, dva dalekozora i drugi  pribor i oprema za ribolov, što  je sveukupno 15 tisuća kuna  štete.
Nijemcu ukraden  mobitel
U mjestu Seline, proteklog  je vikenda iz automobila  36-godišnjeg njemačkog gosta nestao mobitel vrijedan  dvije tisuće kuna. Laptop i 85  eura ukradeno je iz hotelske  sobe na Boriku koju koristi  31-godišnji Zadranin, tako da  je sveukupna šteta oko sedam  tisuća kuna, a ispred Trgovačkog centra “Baumax”, iz  otključanog automobila  51-godišnjaka iz Njemačke  nestala je ženska crna torbica  u kojoj se nalazila njegova  putovnica, vozačka dozvola i  osobna iskaznica na ime njegove 48-godišnje supruge, digitalni fotoaparat marke “kodak” i ručni uređaj za navigaciju. Nijemci su štetu procijenili na tisuću i pol kuna.
Nestaju gumenjaci i  izvanbrodski motori
Na Obali kralja Tomislava  u Zadru s broda 38-godišnjeg  Zadranina ukraden je izvanbrodski motor „honda” te  akumulator “varta”, a radi se o  22 tisuće kuna štete. U mjestu Nin kod dječjeg vrtića  “Morska vila”, opljačkana je  17-godišnjakinja iz Nina.  Njoj je ukraden mobitel i  ručni sat, a ukradeni su još i  mobiteli njezinih godinu  mlađih prijateljica. Sveukupna je šteta oko šest tisuća  kuna. Iz nezaključane obiteljske kuće u Ulici Vjekoslava Fichreta u Zadru 54-godišnjoj vlasnici kuće ukraden  je novčanik sa 100 eura,  osobni dokumenti i bankovna  kartica. Sveukupna je šteta  800 kuna.
Zbog ovih krađa, zadarski  su policajci podnijeli kaznene  prijave protiv nepoznatih  počinitelja, ali lopove koji su  opljačkali obitelj iz Zagreba  koja je ljetovala u Starigradu  otkrili su obrovački policajci.  Riječ je o njihovim sugrađanima u dobi od 32 i 27 godina.  Okončanim kriminalističkim  istraživanjem policajci su utvrdili kako su dvojica Zagrepčana u mjestu Starigrad  provalili u apartman kojeg  koristi obitelj 55-godišnjaka  iz Zagreba i ukrali im više od  tisuću eura. Uz kaznenu su  prijavu privedeni istražnom  sucu Županijskog suda u Zadru koji je 27-godišnjaku  odredio mjesec dana pritvora,  dok je 32-godišnjaka pustio  na slobodu.
Nakon dvije godine, policajcima je u ruke “pao” i  27-godišnji Splićanin koji je  početkom prosinca 2009. godine počinio razbojstvo u kladionicu „Super sport” u  Stadionskoj ulici u Zadru. U  ovom se slučaju istraga nastavlja.