Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ne žele slati djecu nastavnici koja ih maltretira

Autor: Luka Perić

28.08.2013. 22:00
Ne žele slati djecu nastavnici koja ih maltretira

Foto: Velimir BRKIĆ



Roditelji učenika područne škole u Debeljaku koji pohađaju nastavu kod učiteljice Anke S. u ponedjeljak će prosvjedovati pred školom i zatražiti da im ona više ne predaje. Iako je sličnih povika bilo i prošlih godina, roditelji su ovog ljeta prvi put izveli koordiniranu akciju te svoje zahtjeve dostavili ravnatelju OŠ Sukošan Branimiru Peričiću, Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor Agencije za odgoj i obrazovanje i Uredu pravobraniteljice za djecu.
Lista zamjerki koju su roditelji istaknuli je dugačka, a na njoj su, između ostalog vrijeđanje i omalovažavanje učenika na način da im govori »tuko«, »gusko«, »glupačo«, šamaranje, puštanje učenika na dvorište bez nadzora, odlazak s nastave, kašnjenje na izlete… Učenici ističu roditelji, dolaze iz škole tužni, potišteni i nezadovoljni, a jednako tako i odlaze u školu.
Ravnatelj Peričić priznaje da je upoznat s problematikom te da su do sada već poduzeti svi koraci u skladu s propisanom procedurom. O daljnjim koracima odlučit će se nakon što stručnjak Ministarstva u utorak u školi provede inspekcijski nadzor.
– Primjedbe su ozbiljne i zahtijevaju podrobno ispitivanje. Roditelji su ranije iznosili usmene primjedbe, ali je većina njih na održanim sastancima pružilo podršku učiteljici. U srpnju smo prvi put dobili pismeni prigovor, utvrdili smo da su neke stavke istinite i djelatnici izrekli disciplinsku mjeru. U ponedjeljak smo pisanim putem izvijestili roditelje o poduzetim mjerama, a ostatak nadzora provest će stručne osobe iz Ministarstva. Sve što budemo radili, radit ćemo u interesu učenika, ističe Peričić, koji će na prvi dan nastave doći u Debeljak kako bi roditelje dodatno upoznao sa situacijom.