Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Račić želi u Lovincu otvoriti poljoprivrednu školu

28.08.2016. 22:00
Račić želi u Lovincu otvoriti poljoprivrednu školu


HSS-ov načelnik Lovinca, Hrvoje Račić, poznati je promotor ličkog kraja za kojega otvoreno kaže kako su ga zaboravile sve hrvatske vlade. Uvrštenjem na listu Narodne koalicije u IX. jedinici, Račić će se preferencijalnim glasovima pokušati izboriti za ulazak u Sabor kako bi “ovo mjesto Bogom danom” konačno dobilo status kakvog zaslužuje.
Račić se nalazi na 11. mjestu SDP-ove liste, ali se nada kako će mu Ličani dati dovoljan broj glasova za mandat saborskog zastupnika. Politika ga, kaže, ne zanima i u stranku je ušao isključivo iz razloga kako bi se lakše mogao boriti za razvoj Like “od koje su svi digli ruke”. To je ujedno glavni razlog zbog kojega je ušao u pomalo neobičnu koaliciju s političkim oponentom, HDZ-om, ali su, napominje, svi orijentirani na isti cilj – spasiti Liku.
– Moja kandidatura u IX. jedinici zapravo je samo način borbe za lovinački kraj koji je danas spao na tisuću stanovnika. Apsolutno me ne zanima tko je u kojoj stranci, želim oko sebe okupiti dobre ljude koji će našem kraju koji odumire ponovo udahnuti život. Lika je kraj na demografskom rubu i politički angažman nas nekolicine nažalost je jedini način da nešto učinimo za svoje mjesto. Postali smo tipični primjer mjesta koje obiluje prirodnim bogatstvima, a siromašno životom jer se, čini se, iz Zagreba ne vidimo dovoljno – otvoreno će o njihovoj situaciji lovinački načelnik.
Napominje kako su Lika i Dalmacija oduvijek bile povezane, te mu je neshvatljivo da netko ne uviđa koliko su njihov poljoprivredni i turistički kraj neophodni i Zadru – jer Zadar ne može bez Like, kao ni Lika bez Zadra:
– Neke strukture vlasti, a tu prije svega mislim na one koji su na nacionalnoij vlasti već 20 godina, kao da namjerno prešućuju činjenicu o bliskoj povezanosti Dalmacije i Like. Tu ponajprije mislim na orijentiranost našega kraja na Zadar, ali i obrnuto, jer nam i najnovije statistiske pokazuju kako sve više turista iz Dalmacije dolazi i u naš kraj, bilo da je riječ o jednodnevnim izletima ili višednevnim boravcima. Iako naša općina pripada Ličko-senjskoj županiji, jednostavno više nije moguće zanemarivati usmjerenost jednog kraja na drugi, osobito na području turizma i poljoprivrede – pojašnjava Račić.
Posljednjih godina bilježe jedan zanimljiv fenomen – sve više gostiju Liku izabire za matično mjesto odmora iz kojega dalje nastavljaju prema Zadru ili Rovanjskoj, te nacionalnim parkovima u čijem je okruženju upravo njihova općina. Načelnik nam za kraj otkriva i dva velika projekta koji želi pokrenuti jer bi time vratili još mladih u ovaj kraj.
– Godinama ima na umu jedan cilj do čijeg se ostvarenja neću smiriti, a to je otvaranje Poljoprivredne škole u Lovincu. Nevjerojatno mi je da je da u 20 godina nitko to ovdje nije napravio, a samo se žale da stanovništvo odlazi. Pa što nisu napravili nešto da to zaustave? Drugi mi je plan otvaranje Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu. Ostvarimo li ovo, u Liku će se vratiti sve više ljudi – poručuje na kraju načelnik Račić.