Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zračna luka Zadar treća, odmah iza Zagreba i Splita

28.08.2016. 22:00
Zračna luka Zadar treća, odmah iza Zagreba i Splita


U sklopu različitih turističkih podataka, ističu se i rekordi u avio-dolascima. Glavne Hrvatske zračne luke bilježe značajno povećanje prometa što potvrđuje i Hrvatska kontrola zračne plovidbe. Najviše prometa bilo na Zračnoj luci Zagreb, a zatim slijede Split, pa Zadar.
U prvih sedam mjeseci ove godine u zadarskoj zračnoj luci toranjski su kontrolori u svojoj nadležnosti imali 3.993 operacija zrakoplova, tzv. IFR operacija, a u istom razdoblju prošle godine 3.877 takvih operacija, što je povećanje od 3 posto. U sedmom mjesecu 2016. u zadarskoj zračnoj luci kontrolori su pružili uslugu za čak 1.285 operacija zrakoplova, što je povećanje od oko 19 posto u odnosu na isti mjesec 2015. Udio prometa na Zračnoj luci Zadar u odnosu na ukupni promet svih vrsta operacija (veliki zrakoplovi, manji sportski zrakoplovi i vojni zrakoplovi) na svih zračnim lukama u Hrvatskoj u prvih sedam mjeseci 2016. iznosi 21,16 posto.
Promet putnika jači za 15 %
Na zadarskom aerodromu ukupni je promet i do četiri puta veći od IFR prometa, zbog velikog broja vojnih letova i VFR (visual flight rules) letova, pa je tako Zadar jači i od Dubrovnika.
Zračna luka Zadar u srpnju je zabilježila i 15 posto više putnika nego u istom mjesecu prošle godine, a na dvije piste ovog aerodroma u srpnju je sletjelo i poletjelo 769 zrakoplova. Od 1. do 25. kolovoza ZL Zadar bilježi 83.000 putnika ili 5,5 posto više nego lani u istom razdoblju. Od početka godine do prije par dana, kroz zadarsku zračnu luku prošlo je ukupno 360.000 putnika ili 4,6 posto više nego lani, a zabilježeno je i 1.537 operacija (slijetanja i polijetanja zrakoplova).
Prema neslužbenim statističkim podacima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo o prometu na aerodromima u Republici Hrvatskoj za srpanj 2016. godine, ukupno je prevezeno 12,4 posto više putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najveći porast u broju prevezenih putnika odnosi se na zračne luke Pulu, Split i Dubrovnik, dok manje putnika bilježi samo Zračna luka Osijek. Zagrebačka zračna luka bilježi rast od 6,8 posto u odnosu na srpanj prošle godine. Ukupan broj operacija zrakoplova je povećan za 6,1 posto. Prevezeno je 6,7 posto manje robe i 11 posto više pošte u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Split prednjači
Samo u srpnju ove godine, u zračnom prostoru pod nadležnošću Hrvatske kontrole zračnog prometa zabilježeno je oko 67.537 operacija zrakoplova, od čega je bilo 83,5 posto preleta. Obračun prihoda obavlja se svaka tri mjeseca i za ovu sezonu bit će poznat početkom listopada. Planirani godišnji prihodi HKZP-a za 2016. iznosi oko 745 milijuna kuna. Najveći dio prihoda, oko 90 posto, čine preleti, a svega oko 10 posto odnosi se na aerodromske operacije.
Ljeti preleta ima više nego dvostruko u odnosu na zimske mjesece, a na jadranskim aerodromima je ta sezonska razlika znatno veća stoga su i prihodi od ostvarenih usluga najveći u ljetnim mjesecima. Najveći promet u srpnju bilježi Zračna luka Split, gdje su toranjski kontrolori u srpnju imali u svojoj nadležnosti 7.046 zrakoplova, od čega 4.580 operacija zrakoplova. Najprometniji dan bio je 13. srpnja kad je zabilježeno 309 operacija u nadležnosti splitske službe.