Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na smeću niče golf igralište

28.09.2011. 22:00
Na smeću niče golf igralište


90 posto površine predviđeno je za uređenje golf terena, dok će se na preostalih 10 posto smjestiti hotel sa 700 kreveta, vile i apartmani


Na jučerašnjoj 153. sjednici Vlade Republike Hrvatskeutvrđen je interes RH za izgradnju igrališta za golf Baštijunski brig od 27, odnosno 18+9 rupa s pripadajućom infrastrukturom, prometnicama, parkiralištima, klupskom kućom i servisnom zgradom te građevinama ugostiteljsko-turističke namjene; vilama, apartmanima i hotelom u Biogradu na Moru.
– Zahvaljujemo Vladi RH i premijerki Jadranki Kosor što je donijela ovu odluku da se prvo igralište za golf u Dalmaciji gradi na, još uvijek, deponiju smeća koji bi se sanirao paralelno s gradnjom igrališta te višezaštićenih arheoloških lokaliteta oko kojih bi seoblikovao arheološki park,komentirao je Ivan Knez,gradonačelnik Biograda naMoru.
Na Baštijunskom brigu,na lokaciji istoimenog odlagališta smeća kojim gospodari biogradsko komunalno poduzeće Bošana, a koriste Grad Biograd te općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman, od ukupno 140 hektara ili 1,4 milijuna metara četvornih površine zahvata, čak 90 posto predviđeno je za uređenje golf terena, dok će se na preostalih 10 posto ili na 14 hektara smjestiti hotel sa 700 kreveta i četiri zvjezdice, vilama kategorije pet zvjezdica i apartmanima minimalne kategorije tri zvjezdice.
– Cilj nam je dobiti kvalitetne turističke sadržaje koji će podići našu ponudu,učiniti naše odredište prepoznatljivim, ali i otvoriti nova radna mjesta, kaže Knez.
Zbog blizine Parka prirode Vransko jezero s ornitološkim rezervatom, javna rasprava Studije utjecaja na okoliš golf igrališta Baštijunski brig bila je izuzetno burna. Upućeno je mnoštvo primjedbi na studiju, najviše organizacija Eko Zadar, potom Biom te Park prirode Vransko jezero, koje se i nalazi neposredno uz budući Golfski centar Biograd. Sporna je bila iznimno velika potrošnja vode, upotreba pesticida i apartmanizacija.
– Biograd na Moru prvenstveno živi od turizma. Postojeće odlagalište smećana Baštijunskom brigu je svojevrsni limitator turističke ekspanzije Biograda i okruženja, tvrdi Knez, ističući pritom kako je Biograd na dobrom putu da postane jedno od najatraktivnijih mjesta za ljetovanje na Jadranu.


 GRADNJA POČINJE SLJEDEĆE GODINE




 Antun Mikec, vlasnik tvrtke Golf centar Biograd, u posljednjih pet godina u projekt je uložio više od 10 milijuna kuna.
– Najkasnije početkom iduće godine započet će i izgradnja Golfskog centra Biograd, prvog golf igrališta u Zadarskoj županiji, najavljuje Mikec.
Za oko 80 hektara u vlasništvu RH, odnosno 800 tisuća metara četvornih okolnog zemljišta, će se plaćati koncesija, a poduzetnik je otkupio parcele čak 150 vlasnika nekretnina.
Golf tereni gradili bi se u dvije faze, u prvoj dva terena s po devet rupa i golf vježbalište, a u drugoj još jedan teren s devet rupa.


 DEVET LOKACIJA ZA GOLF U ZADARSKOJ ŽUPANIJI


U Hrvatskoj trenutačno postoje tek dva golf igrališta s 18 rupa i to na Brijunima i Krašiću, jedno igralište s devet rupa kod Zagreba i nekoliko vježbališta. U Hrvatskoj su predviđene 63 lokacije za izgradnju golf igrališta, od čega devet u Zadarskoj županiji. Prema Prostornom planu Zadarske županije, osim na Baštijunskom brigu, tereni za golfere mogu se graditi na Bokanjcu, Tustici, Vrani, Ninskim Stanovima, Šepurinama kod Zatona, Ladini kod Novigrada, Miranjama Donjim kod Benkovca i Županima kod Obrovca.


 SDP PROTIV POGODOVANJA “ŠAČICI INVESTITORA”


Zadarska županija podržala je izgradnju golf igralištana Baštijunskom brigu, a drugačije mišljenje iznijeli su svojedobno dužnosnici SDP-a Renata Sabljar-Dračevac, Nikola Turčinov i Mirela Holy, potpredsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša, koji su rekli da se radi o projektu koji je od partikularnog financijskog interesa investitora te da se jasno vide sve slabosti Zakona o golf igralištima na koje je stranka upozoravala tijekom rasprava o prvoj i drugoj varijanti ovog zakona. Sudionici konferencije su tada naglasili kako SDP nipošto nije protiv golfa i golf igrališta, već protiv beskrupuloznog pogodovanja šačici investitora koji su u vrlo prijateljskim odnosima s vladajućim elitama na državnoj i lokalnoj razini.