Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I malu Stephanie na liječenje su ispratile naše molitve i pomoć

Autor: Velimir Brkić

28.09.2012. 22:00
I malu Stephanie na liječenje su ispratile naše molitve i pomoć

Foto: Velimir BRKIĆ



Toliko je onih kojima su potrebni naše molitve, pomoći, lijepe riječi, lijepi primjeri ili samo naša nazočnost koja zna biti velika utjeha onome tko se osjeća odbačenim i napuštenim, istaknuo je don Mladen podsjećajući na primjer male Stephanie
Župa svetih Kuzme i Damjana mučenika u Slivnici, mjesta koje pripada Općini Posedarje, slavi blagdan svojih nebeskih zaštitinka. Svečanu misu na župnu svetkovinu u zajedništvu sa župnikom don Stjepanom Vinkom i subraćom svećenicima predvodio je don Mladen Kačan, župnik Dikla.
Zaštitnici liječnika i ljekarnika
U svojoj propovijedi don Mladen je vjernicima približio život braće sv. Kuzme i Damjana koji se danas slave kao zaštitnici liječnika i ljekarnika.
– Bili su liječnici koji su besplatno liječili ljude, ali s vjerom u Isusa Krista nisu radili samo na tjelesnom, nego i duhovnom ozdravljenju onih koji su k njima dolazili po pomoć. Zbog svoje vjere, ne želeći se odreći Isusa, podnijeli su mučeničku smrt, jer njihovi progonitelji nisu mogli podnijeti činjenicu da su kršćani, navodi propovjednik.
Progoni kršćana nisu završili s Isusom ili sv. Kuzmom i Damjanom. Oni su se nastavili kroz cijelu ljudsku povijest sve do danas. I u 20. stoljeću rušene su crkve i ubijani ljudi samo zbog toga što pripadaju Kristu i svjedoče za Njega.
– Nitko danas ne mora završiti mučeničkom smrću poput ovih ili brojnih drugih svetaca, ali svatko ima priliku ne stidjeti se svojih dobrih djela. Svatko od nas ima priliku služiti drugome kao što su to činili sv. Kuzma i Damjan.
Naglasio je kako je Bog naš ozdravitelj, Bog može izliječiti sve naše bolesti.
– Toliko je onih kojima su potrebni naše molitve, pomoći, lijepe riječi, lijepi primjeri ili samo naša nazočnost koja zna biti velika utjeha onome tko se osjeća odbačenim i napuštenim, istaknuo je don Mladen podsjećajući na primjer male Stephanie za čije su liječenje i ozdravljenje mnogi pripomogli.
Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor kojeg na gitari i glasoviru predvodi vjeroučitelj Denis Žunić i učiteljica Jadranka Kalac.
Kolo Sv. Kuzme i Damjana
Nakon svečanoga misnog slavlja iz župne crkve polazi procesija, u kojoj se kroz mjesto nose kipovi župnih patrona. U slivničkoj župi utemeljenoj 1759. godine, jedna od postaja je i obnovljeno kameno postolje kod mirila, jedinstvenih spomenika kulturne baštine i počivališta duša.
Da u Slivnici uz procesiju i misno slavlje nemali značaj ima i opće pučko okupljanje potvrđuje KUD Sv. Kuzme i Damjana, 23-godišnje predsjednice Maje Lerga, koji je potom kolao, igrao, pjevao i orcao. Folkorašima su se pridružili brojni nazočni te je veselje nastavljeno u rijetko viđenom feštarskom spletu.
Slavlje je nastavljeno po zaseocima Bokulja, Čukovići, Pod Crkvom, Mijolovići, Šilovići, Pod vodom, Kneževići, Pod gradinom, Žunići…u svim domaćinstvima uz bogat stol, domaću janjetinu s ražnja, rodbinu iz drugih mjesta i brojne prijatelje.
Kao i na svakoj fešti postavljeni su brojni improvizirani štandovi uz uobičajenu ponudu robe namijenjene uglavnoj djeci i mladeži. Bilo je u Slivnici svega, a najviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Sv. Kuzme i Damjana.