Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jeftini i godinu dana iskusniji

Autor: Viktor Bogut

28.09.2012. 22:00
Jeftini i godinu dana iskusniji

Foto: Filip BRALA



Mi smo odlučili zadržati momčad od lani, jer ona nije skupa, a smatram da ti igrači imaju još prostora za napredak – rekao je Denis Karlović
Dvobojem protiv Splita na svom terenu stolnotenisači Donata započet će novu sezonu u ligi (ni zbog čega) nazvanoj Superliga. Zadarska momčad imat će isti izgled kao i lani, što znači da će prvu postavu Donata činiti “stranci” Alan Jalžabetić, Tomislav Maraković i Domagoj Maglić. U isto vrijeme s nastupom će u Prvoj ligi (drugi rang) sezonu otvoriti i drugi sastav Donata koji čine mladi igrači zadarskog kluba Josip Miljković, Antonio Goja, Fillip Miljatović, Ante Ražov…
– Sigurno da je sve te troškove oko nastupa teško pokriti, ali odlučili smo se na ovaj potez jer u što kraćem vremenu želimo našim mladim igračima dati vrijedno iskustvo – objasnio je trener i ključni čovjek u Donatu Denis Karlović. Što se tiče druge momčadi i Prve lige, dogovoreno je da se već prvi vikend odigraju četiri utakmice, a svoj prvi dvoboj mladi Zadrani bi trebali odraditi danas u Dugoj Resi protiv istoimenog domaćina i protiv kluba koji je najpoznatiji po ženskom stolnom tenisu.
Slabi Split na početku
Iako je Donat u prošloj sezoni ostvario solidan rezultat plasiravši se u polufinale doigravanja te su “zadarski” igrači još godinu dana iskusniji, protiv niti jedne momčadi se neće moći reći da je pobjeda odavno upisana. Prošla su vremena kada su za Donat nastupali Jia Zeng, Andrej Gaćina, Davor Karlović, Tomislav Kolarek, Tomislav Zubčić… Sada je ovo neka nova priča, a ona počinje rečenicom: Nema se novaca.
– Mi smo odlučili zadržati momčad od lani, jer ona nije skupa, a smatram da ti igrači imaju još prostora za napredak. U prošloj sezoni su imali neke pogreške, neke kikseve, i vjerujem da će s jednom godinom iskustva nastupanja u klubu poput Donata i igranje u doigravanju pozitivno djelovati na njih i da ćemo i ove sezone ostvariti dobar rezultat.
Prvi protivnik Zadra je Split, momčad koja je prošle sezone u slaboj Prvoj ligi uspjela izboriti ulazak, odnosno povratak u elitni rang. Radi se o sastavu koji pleše između dva ranga i, kako stvari stoje, i ovaj put će biti jedan od kandidata za dno ljestvice.
– Ako moji igrači odigraju kako znaju, vjerujem da ne bi smjelo biti problema da u novu sezonu uđemo s pobjedom. Naravno, mora se pojaviti i jedan pravi pristup.
Konkurenti Libertas i Zagreb
Što se tiče lige ove sezone, može se reći da je prosječno loša. Ponovo će Dr. Časl biti nedodirljiv i ponovo je teško da će se neka momčad uspjeti suprotstaviti zagrebačkom klubu. Favorit za drugo mjesto je dubrovački Libertas koji je zadržao svu trojicu igrača od prošle sezone, Nevena Juzbašića i Marka Habijaneca i Mihu Simovića. Donat ih je prošle sezone jednom uspio dobiti, a drugi put je izgubio. Protiv njih će se ove sezone moći igrati. Oni su prošle sezone zauzeli treće mjesto, iza mladog sastava Zagreba, koji u novu sezonu ulazi oslabljen.
– Zagreb je ostao bez svog najboljeg igrača Frane Kojića, tako da niti oni nisu više nepobjedivi. Dr. Časl je najveći favorit za titulu, a uz nas će se za drugu i treću poziciju boriti Libertas i Zagreb – zaključio je Karlović.


Dr. Časl već odigrao dvije utakmice


Prošlosezonski prvak Dr. Časl već je odigrao dvije utakmice u novoj sezoni radi oslobađanja teremin za međunarodne utakmice. Tako je u Osijeku bio bolji od dvije prvoligaške momčadi. Protiv Vodovoda su Zagrepčani slavili 4:0, a protiv Olimpije 4:1. U sastavu Dr. Časl zaigrao je i bivši igrač Donata Kinez Jia Zeng. Dvoboj prvog kola odigrali su i Zagreb i Trans Agram, odnosno prva i druga momčad Zagreba. Zagreb je slavio sa 4:0.




Logistika i mladi igrači


Igranje Prve lige s drugom momčadi stvorilo je Donatu problem što se tiče trenerskog kadra, jer će dva trenera svaki vikend morati biti zauzeta. No, to je potez koji se morao napraviti ako Zadrani žele stvoriti novu generaciju igrača.
– Imamo niz mladih igrača za koje smatramo da bi uskoro, u roku od jedne-dvije godine, mogli zaigrati u Prvoj ligi. To nam je cilj i zato smo ih i poslali da se kale u drugu momčad – rekao je Karlović.


Superliga


Parovi 1. kola: Donat – Split, Vodovod – Olimpija, Kutina – Dr. Časl, Libertas – Pula, Zagreb – Trans Agram 4:0 (unaprijed odigrano).