Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tko će tugovati, a tko pjevati

Autor: Drago Bajković

28.09.2012. 22:00
Tko će tugovati, a tko pjevati


Svaki pojedinac mora se uklopiti u momčad i dati posljednji atom za nju. To je put do pobjede, jedini. Ne bojim se nikoga, smatram da će Zagreb pasti na Stanovima – kazao je Ferdo Milin, trener Zadra
Ako se po jutru dan poznaje… Jednostavno ne ide tako! Zadar danas na Stanovima ugošćuje Zagreb u 10. kolu Prve HNL. I opet mora pobijediti! Ali stvarno mora! Sudar je to dva utopljenika, tko će na kraju isplivati, vidjet ćemo nešto prije 21 sat u subotu navečer. Pjesnici su trenutačno posljednji, ali samo zbog nešto bolje gol razlike prvoligaša sa Stanova. Bodovno su izjednačeni, oba kluba do sada su sakupila četiri siromašna boda. Ipak, treba naglasiti da se Zagreb diže, nakon osam kola bez boda na klupu “pjesnika” zasjeo je Luka Bonačić i stvari pomaknuo nabolje. Pjesnici su u dva kola osvojili četiri boda, prvo su remizirali u Puli, a u prošlom kolu su osjetili slast pobjede protiv Splita. Zadar još ne zna za pobjedu, a nadajmo se da će novi trener Ferdo Milin zajedno s pomoćnikom Jurićem “okrenuti vjetar” na Stanovima. Prva pobjeda je ostvarena u srijedu, ali u Kupu, protiv Konavljanina. Valjda je došao red i na prvenstvo.
– Suvišno je trošiti riječi na to što bi nam značila pobjeda nad Zagrebom. Sve, jednostavno sve – kazivao je jučer ujutro Ferdo Milin, trener prvoligaša sa Stanova.
Kimanje glavom
– Ovo je sudar dvaju klubova koji se nalaze na posljednjem, tj. pretposljednjem mjestu na prvoligaškoj ljestvici. Pobjeda bi i nama i njima značila odmak od tog dna, znak da možemo krenuti prema sredini ljestvice. Ne zavaravajmo se da će biti lako, svatko od nas zna da ćemo morati poginuti za tu pobjedu. Onaj tko ne zna, ne treba mi se pojavljivati u svlačionici.
Puno vremena Milin i njegov stožer posvetili su psihološkom pristupu vjerujući da bi to mogao biti uteg koji će donijeti zlatni trobod.
– Istina, puno smo razgovarali ovih dana, puno se razgovora pojedinačnih i skupnih vodilo s igračima. Ukazivali smo na pogreške, pričali o njima, o tome kako ih spriječiti. Ipak, sve to ništa ne znači ako to ne prenesemo na travnjak. Kimanje glave u znak potvrde da si nešto razumio treba potvrditi u utakmici sa Zagrebom.
Pričalo se o dobrom prvom poluvremenu protiv Konavljanina, ali i o lošoj izvedbi u nastavku utakmice.
Lukin špijun
– Istina, u prvom poluvremenu smo se držali dogovora. Imali smo agresiju, ali onu pravu kada stojimo blizu suparničkih igrača, kada napadamo poput osica sa dva ili tri igrača. I to na loptu, ne na suparnika. Tada smo igrali kao momčad. Međutim, onda je na red došao egoizam. Neki su htjeli ispasti heroji, zabiti gol. I tada se sve raspalo, nestalo je rasporeda i počelo se griješiti. Ne trebaju mi heroji, treba mi momčad za pobjedu nad Zagrebom. I tko to ne bude poštovao, neće igrati. Do posljednjeg trenutka ću vidjeti kako mi tko reagira na treningu i odlučiti tko će istrčati protiv pjesnika.
Luka Bonačić je na utakmicu s Konavljaninom poslao “špijuna” što dovoljno govori koliko mu je ova utakmica važna.
– To me uopće ne čudi, zna se koliko ova utakmica znači i njima i nama. Ali znate što, uopće me ne zanima Zagreb. Znam da će biti strpljivi i da nas neće napasti po svaku cijenu. Mene zanima moja momčad i kako će ona reagirati. Ni mi nećemo srljati, bit ćemo strpljivi, ali agresivni kada oni imaju loptu, strpljivi kada je mi imamo. Moramo poštovati sve što se dogovorimo u svlačionici, to je jedini način da pobijedimo. Svaki pojedinac mora se uklopiti u momčad i dati posljednji atom za nju. To je put do pobjede, jedini. Ne bojim se nikoga, smatram da će Zagreb pasti na Stanovima – kazao je na kraju razgovora Ferdo Milin.
Vjerojatni sastav: Gluić – Jerbić, Prahić, Sarić – Bilaver, Banović, Surać, Heister, Župan, Begonja – Ivančić.


Bonačić uspješan u Zadru u sezoni 1993./94.


Luka Bonačić, koji je preuzeo Zagreb prije dva kola, jedan je od tri aktualna trenera u Prvoj HNL koji je bio na klupi Zadra. Uz Bonačića Zadar su trenirali i Stanko Mršić (Osijek) te Ante Čačić (Dinamo). Momčad sa Stanova Bonačić je vodio u sezoni 1993./94. od 18. do 31. kola. Tu je sezonu Zadar počeo s Ivanom Gudeljom na klupi, nakon sedam kola zamijenio ga je Jakov Pinčić, koji se nakon Bonačićeva odlaska posljednja tri kola vratio na klupu. Bonačić je sa Zadrom imao solidne rezultate (4 pobjede, 6 remija, 4 poraza), a posebno se pamti domaća (1:0) pobjeda protiv Dinama pred krcatim Stanovima. Bila je to prva i do danas jedna od četiri pobjede Zadra protiv “modrih”. Nije Bonačić izgubio ni od Hajduka na Stanovima. Bilo je 1:1.




Prahić: Idemo po pobjedu


Igor Prahić, pouzdani stoper prvoligaša sa Stanova, zna da njega i suigrače danas očekuje pravi rat na terenu.
– Očekuje nas teška utakmica, naravno da smo toga svjesni. Od kada je Luka Bonačić sjeo na klupu “pjesnika” igraju drugačije i posljednje dvije utakmice nisu izgubili. Međutim, i mi imamo novog trenera pa će u našoj igri biti noviteta.
Međutim, vjeruje da će Zagreb pasti na Stanovima.
– Vjerujem da ćemo pobijediti Zagreb, da za to imamo i snage i kvalitete. Moramo biti strpljivi, ali s druge strane, agresivni i borbeni. Koncentracija ne smije padati niti jedne minute. Nemamo puno izbora, moramo do prve pobjede ove sezone. Idemo na pobjedu i ostvarit ćemo je – kazao je Prahić.