Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska policija u ritmu pjevača koji veliča ustaštvo

28.09.2016. 22:00
Zadarska policija u ritmu pjevača koji veliča ustaštvo


Policijska uprava zadarska tijekom proslave svog zaštitnika, blagdana sv. Mihovila, odlučila se za neobičan izbor glazbe. Za vrijeme pokazne vježbe interventnih policajaca kao podloga svirala je pjesma Marka Perkovića Thompsona – pjevača s najvećim brojem kaznenih i prekršajnih prijava, što je neke od uzvanika ‘ iznenadilo’.
 U prvim redovima sjedili su i predstavnici zadarskog pravosuđa, a upravo je u rukama njihovih kolega diljem Hrvatske već nekoliko prijava protiv Thompsona, uglavnom zbog pozdrava “za dom spremni” kojima započinje sve svoje koncerte, a jednu od najnovijih prijava zaradio je na proslavi “Oluje” u Kninu.
Smatra li zadarska policija, kao državna institucija zadužena za red i poštivanje zakona, profesionalno i etički ispravnom činjenicu da su na  svečanosti pustili pjesmu evidentiranog kršitelja zakona prijavljivanog zbog veličanja ustaštva? Pitanje smo uputili načelniku PU Nevenu Paškalinu, no odgovorio nam je njegov zamjenik Elis Žodan.
– Pjevač Marko Perković Thompson nije zabranjen, niti su zabranjene njegove pjesme. Riječ je o pjesmi koja je bila samo podloga za dinamičnu izvedbu vježbe koju su izveli kolege iz Interventne policije, a koji su je sami izabrali jer ona svojim ritmom i dinamikom odgovara tipu vježbe izvedene na proslavi – kaže Žodan.
Nadležnima u zadarskoj policiji postavili smo i pitanje o još jednom protokolarno dvojbenom detalju koji se na njihovim proslavama već godinama zamjećuje. Iako, naime, stalno poručuju kako su u službi svih građana, sa sloganom Sigurnost i povjerenje, na proslave pozivaju predstavnika – samo jedne vjerske zajednice, Katoličke crkve. No, među građanima koje štite ima onih različitih vjeroispovijesti, osim toga već je dobro poznata priča kako su u policijskim odorama ginuli i oni “dečki” koji nisu pripadnici katoličke vjere. Zadarska policija ipak smatra kako je na proslavu svoga dana dovoljno pozvati samo predstavnika jedne vjere, po običaju zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Zašto?
– Riječ je jednostavno o praksi koja se ponavlja već godinama kada nadbiskupa Puljića pozivamo kao predstavnika najveće vjerske zajednice. Ne smatramo spornim pozvati i predstavnike drugih zajednica, to je dosad bilo više po nekoj inerciji jer se radi o većinskoj vjerskoj zajednici. Na kraju krajeva, zaštitnik policije diljem Europe je arhanđeo Mihovil koji je katolik – pojasnio je Žodan.