Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska županija prva u državi po broju mladih vinograda

28.09.2016. 22:00
Zadarska županija prva u državi po broju mladih vinograda


Sabatina, najveća vinarska i vinogradska manifestacija koja se ove godine 25. put zaredom, od 3. do 6. studenog prvi put održava u dvije države u Splitu, u Hrvatskoj i u Neumu, u Bosni i Hercegovini, jučer je najavljena u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića. Snage će i ove godine odmjeriti najuzorniji i najbolji vinari i vinogradari iz cijele Hrvatske, ali i susjedne BiH. U tri dana manifestacije, sudionici će imati studijske obilaske u kamenim vinogradima, a posjetit će i Čitluk, Mostar i Međugorje.
U ime domaćina, Jelena Gulan, ravnateljica, izrazila je zadovoljstvo što je njezina škola ponovo domaćin jer to daje mogućnost njihovim učenicima naučiti i savladati tajne proizvodnje dobrog vina.Dino Bučić, učenik “Stanka Ožanića”, istaknuo je kako je ovo velika mogućnost za učenike da sami rade preradu vina.
– Lani smo u školi prerađivali samo crno grožđe, a ove godine i bijelo. Kroz ovakvu praksu možemo se u budućnosti odlučiti za posao poljoprivrednika, kazao je Bucić.
Stručne detalje o nadolazećoj Sabatini okupljenima je iznio Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora manifestacije.
– Prošle godine pod grožđem smo imali 36 tisuća hektara površine. To je porast u odnosu na 2000. kada ih je bilo 28 tisuća hektara. Uzme li se u obzir kako je 1991. pod grožđem bilo 56 hektara površine, vidljiva je tendecija i mogućnost daljnjeg napredovanja, istaknuo je Ljubenkov.
U Hrvatskoj se godišnje proizvede 170 milijuna litara vina, dok svjetska proizvodnja iznosi 25 milijardi. Važno je međutim istaknuti kako se naša mala Hrvatska vrlo uspješno već godinama upisuje na svjetske karte vina, po kvaliteti. U Hrvatskoj su od bijelih vina najzastupljenija graševina, istarska malvazija, plavac mali, dok merlot i cabarnet sauvignon čine četiri posto ukupnog udjela.
– Zadarska županija iskače iz prosjeka. Po broju mladih i novozasađenih vinograda najbolja je županija u Hrvatskoj. To je vidljivo i po uzorcima vina koji pristižu na Sabatinu. Prije pet, šest godina imali smo tek nekoliko uzoraka, a sada ih iz ove županije imamo više od 100, naglasio je Ljubenkov.
Ono što pomalo koči daljnji razvoj vinarstva u Hrvatskoj jest veliki uvoz vina iz zemalja, tzv. Trećeg svijeta, iz Makedonije, BiH, Kosovo, a koja su cijenom od domaćih niža za 63 posto.
– Hrvatska je pivska zemlja s vinarskim korijenima. Hrvatska vina trebaju ići ka vrhunskoj kvaliteti, jedinstvenim okusima, ekološkoj i organskoj proizvodnji. Također, uspješnu vinsku priču treba dalje razvijati i u cilju turizma, izjavio je Ljubenkov.
Ono na čemu dodatno treba raditi u cilju daljnje promocije domaćih vina jest i njihov bolji plasman. Upravo je na to upozorio Želimir Bašić iz Zadružnog saveza Dalmacije. Napomenuo je kako će ove godine plasman biti nešto teži zbog posrtaja Badela i Dalmacijavina.
– Imamo jako dobru suradnju s lokalnim ugostiteljima. Velika većina njih cijeni domaća vina i nude isključivo njih i s te strane smo zadovoljni. Ono čime se trebamo pozabaviti jest potaknuti državna tijela u suzbijanju ilegalnih kupaca grožđa u vinogradima, rekao je Bašić.


 ZLATNO PERO ZA ARIFA SITNICU


Fotograf Zadarskog lista Arif Sitnica na ovogodišnjoj Sabatini primit će priznanje – “Zlatno pero”.
Zaslužena je ovo nagrada za uspješnu dosadašnju promociju ove manifestacije.