Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadranima zamirisali čobanac, čvarci, kulenove seke

28.09.2016. 22:00
Zadranima zamirisali čobanac, čvarci, kulenove seke


Udruga branitelja proizvođača “Panonija” na zadarskoj rivi organizira sajamsku manifestaciju izložbeno-prodajnog karaktera pod nazivom, “Dani Slavonije, Domaće je Domaće”. Sajam se održava od 28. rujna do 2. listopada 2016. godine.
Na slavonske delicije, te prikaz spravljanja hrane na tradicionalan način kao i na očuvanje tradicionalnih zanata, posebno su ponosni. Izrada rukotvorina, zlatoveza i šlinge, tradicionalnih reklji dio su bogate i raznovrsne ponude koju su pripremili organizatori. Svi posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim slavonskim jelima, izvrsnom čobancu, kiselom kupusu s kobasicama, grahu, čvarcima, kulenu, kulenovoj seki, pečenicama, i to po tradicionalnim receptima.
Pavo Baotić, predsjednik Udruge branitelja proizvođača Panonija, na sajmu je zajedno sa suradnicima predstavio tek dio ukusnih slavonskih jela.
– Kuhamo čobanac od čistog svinjskog mesa, imamo u ponudi i grah s kobasicama i kiseli kupus s kobasicama. Cijena porcije je 35 kuna. Kuhat ćemo i čvarke, ovdje na rivi, kako bi ljudi vidjeli cijeli proces pripravljanja ove poznate slavonske delicije, pojasnio je Pavo iz okolice Županje koji prvi put u Zadru sudjeluje na Danima Slavonije.
Njegova braniteljska udruga okuplja 32 člana, branitelje i članove njihovih obitelji, a Pavo je osobno bio inicijator održavanja sajma u Zadru.
– Bili smo u Zagrebu, Rijeci, posvuda, sada je došao red na Zadar, dodao je Pavo.
A za Zadrane i goste ovaj sajam uistinu je poseban jer pruža sve čari zlatne Slavonije. Tik do Pavinog štanda smjestile su se vrijedne gospođe iz Bošnjaka koje su revno pripremale lepinje, tradicionalno slavonsko starinsko jelo.
– Lepinje su se prije pripremale za doručak. Djeci bi se pekle na masti, a jele su se sa slaninom, džemom, čvarcima, pojasnila je Marijana Lešić, dodavši kako su prvi put došle u Zadar. Prodaja ide dobro, a u Zagrebu, dodaje, bila je odlična, tim više što su im tamo brojni posjetitelji tražili i recepte.
A kakav bi to sajam domaćih slavonskih proizvoda bio bez domaćih kobasica, čvaraka, kulena, pečenica. Upravo su ove prozivode predstavili iz OPG-a Ferbeža iz Otoka.
– Nudimo suhomesnate proizvode od slavonske crne svinje, češnjovke, kulen, kobasice. Prodaja ide dobro, a podjednako kupuju domaći i turisti, rekla je Ksenija.
Službeno otvaranje sajma bit će danas u 13 sati na zadarskoj rivi, a svečanosti će nazočiti KUD Kristal iz Županje.