Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Surać: Uzvratit ćemo za prvenstveni poraz

Autor: Drago Bajković

28.10.2008. 23:00
Surać: Uzvratit ćemo za prvenstveni poraz

Foto: Vedran SITNICA



Ovaj put priča će biti posve drugačija. Svjesni smo da nam odavno nije bio tako otvoren put u Kupu i zato ćemo svim silama pokušati proći dalje. Uostalom i zbog samopouzdanja nastavak niza pobjeda za nas je imperativ, kazao je Jakov Surać, kapetan Zadra


I Hajduk je napokon, nakon deset sušnih godina pao na Stanovima. Jedan cijenjeni kolega je rekao da će sa sljedećom pobjedom Zadra nad splitskim “bilima” (za deset godina) on u mirovinu. Nada umire posljednja i zato se svi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu u Donatovu gradu nadaju kako neće morati čekati toliko dugo da bi slavili pobjedu nad Hajdukom. Trupe Ivice Datkovića nemaju previše vremena za slavlje, već u srijedu slijedi novi veliki ispit zvan Rijeka. Ne radi se o prvenstvenom već o kup ogledu, ali ulog nije ništa manji. A ne tako davno Rijeka je hotimice na Stanovima potukla Zadar, završilo je s bolnih 0:3. Na krilima tri posljednja kola, u kojima je Zadar dvaput slavio, a jedanput remizirao, s nestrpljenjem se čeka momčad s Kantride.
– Ova pobjeda nad Hajdukom znači puno više od tri boda. Naravno da su bodovi najvažniji, ali naše samopouzdanje i respekt suparnika u utakmicama koje slijede nisu nimalo zanemarivi – kazivao je jučer Jakov Surać, kapetan momčadi sa Stanova, koji je i prije deset godina sudjelovao u posljednjoj pobjedi Zadra nad Hajdukom.
Uštopani Hajduk
– Čak sam bio i strijelac u toj utakmici i zato je se vrlo dobro sjećam. Na stranu prošlost, važno je da smo napokon pobijedili Hajduk i da u posljednja tri kola nismo doživjeli poraz. Učinak od sedam bodova, od mogućih devet, samo smo mogli priželjkivati.
Surać se slaže da je Hajduk nadigran i tehnički i taktički.
– Ni na kraj pameti nam nije bilo ući u otvoreno nadigravanje s “bilima”. Znali smo da u posljednje vrijeme ne blistaju, dapače igraju vrlo promjenjivo i to nam je dalo dodatni motiv u toj utakmici. Uostalom nama veći motiv od pogleda na ljestvicu nije trebao. Zgoditak smo postigli u najbolje vrijeme, sredinom drugog poluvremena i znali smo je sačuvati do kraja utakmice. Andrić mi je u prolazu rekao da nam ne bi uspjeli dati zgoditak da je utakmica trajala još dva sata. Činjenica je da smo dobro snimili glavne Hajdukove adute i znali ih uštopati. Utakmica i nije bila neka ljepotica, uostalom nismo ni išli na to već da ih napokon pobijedimo.
Glavna pretpostavka bila je odigrati agresivno i koncentrirano u svim linijama.
– Terkeš, Tomasov i ja morali smo pritiskati njihovu zadnju liniju. Veza je odigrala fantastično, Milin i Ljubičić su konstantno lomili njihovu veznu liniju, naša obrana i vratar Vuković jednostavno nisu dopuštali da Hajduk stvori ozbiljniju prigodu. Na cijeloj utakmici imali su dvije poluprilike, a to je premalo za momčad koja najavljuje pohod na titulu prvaka. Nakon pobjede nad Dinamom u Maksimiru mislili su da su već prvaci, a onda gube bodove od Intera, Croatije i sada nas.
“Osveta” Rijeci
Pobjeda nad Hajdukom neće imati veliku “težinu” ako se taj niz ne nastavi, jer i dalje Zadar s posljednjeg mjesta gleda suparnike na ljestvici.
– Činjenica je da smo u tri posljednje utakmice uspjeli osvojiti sedam bodova i samopouzdanje momčadi je na vrlo visokoj razini. Ipak znamo da smo još uvijek na posljednjem mjestu i da za Interom zaostajemo tri boda. Ništa posebno nam ova pobjeda nad Hajdukom neće značiti, ako sljedećeg vikenda ne pobijedimo Slaven Belupo na Stanovima. Koprivničani su drugoplasirana momčad prvenstva i o njihovoj kvaliteti ne treba dvojiti. Ipak, smatram da su bolji na svom terenu bez obzira što su dosta bodova donijeli s gostovanja. Svjesni su i oni da smo u naletu i da im nikada nije bilo lako igrati na Stanovima. Neće ni ovaj put.
Prije toga Zadar u osmini finala Kupa danas na Stanovima dočekuje Rijeku.
– Još se sjećamo nedavnog poraza od Rijeke na Stanovima i spremni smo im uzvratiti za taj poraz. Situacija danas i ona kada su nas pobijedili potpuno je različita. Tada smo bili “u raspadu”, psihološki na najnižoj razini i relativno lako su nam zabili tri zgoditka. Ovaj put priča će biti posve drugačija. Svjesni smo da nam odavno nije bio tako otvoren put u Kupu i zato ćemo svim silama pokušati proći dalje. Uostalom i zbog samopouzdanja nastavak niza pobjeda za nas je imperativ.
Trebat će uštopati Rijekine glavne poluge, braću Sharbini.
– Činjenica je da nas je Anas uništio u prvoj utakmici, ali danas ih se više ne bojimo. Znat ćemo ih “uštopati” kao što smo znali i hajdukovce. Cijenimo Rijeku i nikada ne možeš sa sigurnošću reći da ćeš nekoga pobijediti. No, ovoga puta mislim da Rijeka pada na Stanovima – kazao je na kraju razgovora Surać.
Vjerojatni sastav: Vuković, Batkoski, Parmaković, Puljić, Bilaver, Milin, Ljubičić, Pletikosić, Župan, Surać, Terkeš.
 


 KREČAK JE SUSTAVNO SUDIO PROTIV NAS




Jakov Surać nikako nije bio zadovoljan suđenjem na utakmici s Hajdukom.
– Najprije start Pandže nad Marinom Tomasovim bio je za čisti crveni karton. Nadam se samo da će se Tomasov brzo oporaviti, jer je on vrlo važna poluga u igri naše momčadi. Uz to Krečak nas je izmasakrirao žutim kartonima. Župan i Parmaković neće moći igrati protiv Slaven Belupa jer imaju tri žuta kartona. Krečak je samo čekao da netko napravi prekršaj kako bi mu mogao dati drugi žuti karton i isključiti ga. Ne daj Bože da smo bili u nekom duelu u šesnaestercu, odmah bi pokazao na bijelu točku. Potpuno sam nezadovoljan činjenicom da je sudio za Hajduk, a protiv nas – kazao je ljutiti Surać.


 


 12 GODINA BEZ ČETVRTFINALA


Još od sezone 1995./96. Zadrani u Kupu nisu otišli dalje od osmine finale. Spomenute sezone Zadar je igrao u polufinalu gdje ga je eliminirala Croatia (3:1, 2:1). Prethodno su Zadrani  izbacili Hrvatski dragovoljac (0:2, 3:0), Dubrovnik (2:1, 2:0) i Inter (1:0, 0:0). Plasman Zadra u polufinale bilo je svojevrsno iznenađenje budući da je te sezone momčad iz Stanova igrala u Prvoj B ligi. Nakon toga Zadrani su uglavnom eliminirani već u šesnaestini finala, a ako bi i prošli u prvom nastupu osmina finala bila bi prevelik zalogaj. Zadar i Rijeka u Kupu do sada nisu imali međusobnih utakmica.