Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bašić “odnosi” Morske orgulje u Koreju

28.10.2011. 22:00
Bašić “odnosi” Morske orgulje u Koreju


U instalaciji će svijetliti i kratki tekst u kojem se spominju Zadar i Morske orgulje i koji potiče posjetitelje na kreiranje vlastite melodije. Nakon nastupa Hrvatske na EXPO-u 2005. u Japanu broj japanskih turista u Hrvatskoj udvostručio se u odnosu na godinu ranije


Arhitekt Nikola Bašić je dobio prvu nagradu na javnom natječaju za multidisciplinarno idejno rješenje hrvatskog nastupa na međunarodnoj izložbi EXPO 2012. koja se održava od svibnja do kolovoza u Yeosu u Koreji. Naručitelj natječaja je Ministarstvo vanjskih poslova, a Bašićeva Marinaprojekt d.o.o. za idejno rješenje “Seambiosis” dobila je nagradu od 50 tisuća kuna i pravo realizacije nastupa na ovoj prestižnoj izložbi.
Suživot Hrvata s morem
Tema izložbe je “Živi ocean i obala: raznolikost resursa i održivih aktivnosti”, a Bašić je temu realizirao u kontekstu Morskih orgulja, najvećeg prirodnog instrumenta na svijetu, predstavljajući hrvatsku kulturu suživota s morem i kreativnog odnosa čovjeka prema moru.
Instalaciju čini skošeni podij trapezastog tlocrta u kojem su postavljeni cilindri od pleksiglasa. U cilindrima je morska voda u koju su uronjene orguljske svirale s oznakom tona u boji koje posjetitelji mogu uranjati u vodu i time proizvoditi zvuk istovjetan onom koji valovi proizvode na Morskim orguljama na zadarskoj rivi. Pretpostavlja se da će to posebno razveseliti djecu. Participacija posjetitelja u proizvodnji tog “šušura” kod njih bi trebala ostaviti dubok dojam i osjećaj povezanosti. Vrlo su važni i diskretni svjetlosni efekti u inače vrlo mračnom prostoru, a posebnom tehnologijom na “prelomljenim” projekcijskim plohama plivat će ribe, porinut će se tankeri, uplovljavati kruzeri, klepetati kalafati, treperati “latinska idra”, zamodrit se kornatsko podmorje… Naravno, to će biti prikazano u filmskoj projekciji, ali zbog nove tehnologije posjetitelji će dobiti osjećaj da su uronjeni u tu plavetnu sliku. Uza sve to ispuštat će se mirisi mora, tako da instalacija zaintrigira sva osjetila posjetitelja.
Osim naglaska na plavo gospodarstvo, i uz ekološki aspekt, vrlo je važan i turistički aspekt cijelog nastupa. U instalaciji će svijetliti i kratki tekst u kojem se spominju Zadar i Morske orgulje i koji potiče posjetitelje na kreiranje vlastite melodije.
Nakon nastupa Hrvatske na EXPO-u 2005. u Japanu, broj japanskih turista u Hrvatskoj udvostručio se u odnosu na godinu ranije.
Instalacija dolazi u Zadar?
Bašić je jako zadovoljan što je dobio prvu nagradu između šest projekata poslanih na natječaj.
– Zadovoljstvo mi je i čast predstavljati Hrvatsku, a posebno Zadar, na jednoj tako prestižnoj izložbi kao što je EXPO. Nakon nastupa u Koreji, instalacija se može premještati bilo gdje. Cilindri mogu biti na rivi, mogu se organizirati događaji po Jadranu pod nazivom, na primjer, ‘Svirajmo s morem’… Nova tehnologija nam je omogućila da ova filmska projekcija uspije, kaže Bašić, dodajući da zbog financijske situacije Hrvati često moraju koristiti “štosove” – s malo novca ostaviti dubok dojam.
A to će u Koreji, vjeruje, uspjeti.
Aproksimativna procjena nastupa je, otkriva Bašić, 1,3 milijuna kuna.
Na EXPO 2012 Korea očekuje se 8 milijuna posjetitelja, sudjelovanje oko sto zemalja, međunarodnih organizacija i tvrtki. Hrvatski nastup proteći će pod znakom dvije prepoznatljive kockice s hrvatskog grba, koji je također osmislio Bašić sa suradnicima.
Suradnici na projektu su arhitekti Matija Huzjak, Mate Režan, Lucija Melada, Vedran Miočić Stošić, Luka Nekić, Zvonimir Bušić, Ivan Kujundžić, zatim Davor Šarić, Slaven Tahirbegović, Boris Mataija, Venci Butić i Orguljaški atelier “Heferer” Zagreb.