Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bodovi su tu, ostalo nek se zaboravi

28.10.2011. 22:00
Bodovi su tu, ostalo nek se zaboravi


Nije bilo toliko jednostavno, ali Zadar je u konačnici došao do nove pobjede s kojom je nastavio pobjednički niz i nakon uvodnog poraza od Križevaca stigao je i do treće uzastopne pobjede. Iako su imali katastrofalan šuterski dan, igrači Zadra u konačnici su uspjeli doći do relativno mirne pobjede. Nije protivnik igrao toliko dobro, koliko su Zadrani sami sebi bili problem. Nisu se uspjeli do kraja utakmice pošteno razigrati, ali ovaj put je nasuprot njima stajala ipak lošija momčad.
Sve u svemu ovo je bila očekivana pobjeda, a svakako valja prije svega izdvojiti odličnog Ivu Ivanova koji je uz svojih 16 koševa ostvario i učinak od deset skokova i tri asistencije. Sve u svemu obrana je bila na nivou, ali napad ne. Osjeti se ipak neiskustvo dva zadarska razigravača, Uroša Zadnika i Ante Delaša, koji još nemaju s jedne strane pravu mirnoću, a s druge i onu drskost, a na kraju krajeva vjerojatno niti kvalitetu poput razigravača koji su proteklih sezona nastupali za Zadar. Jednostavno, osjeti se da nedostaje onih pravih, nogometnim žargonom rečeno, dubinskih pasova, a previše je tu pasivnosti i pasivnih pasova. Kao da igraju na sigurno, ne želeći ući u niti jedan rizik. A od “playa” se ipak očekuje i korak više od ziceraštva.
Početak
Gosti se nisu niti snašli, a za 7:0 za Zadar zabio je Goran Vrbanc. Iako su dvije minute kasnije igrači Darde uspjeli smanjiti na samo dva koša zaostatka, bilo je vidljivo već tada da će u ovoj utakmici igrati podređenu ulogu. Najčešće je sve pogreške i rupe u obrani gostiju kažnjavao Ive Ivanov. Zadarski centar se uvijek nalazio tamo gdje treba, a sljed toga je i 12 njegovih koševa u uvodnih 13 minuta utakmice. Mladi Franko Šango nastavio je s dobrim šuterskim predstavama te je vrlo brzo iz tri pokušaja za tri poena, dva pogodio. Prednost od sedam koševa koji su Zadrani imali na kraju prve (17:10) manje-više su držali i tjekom cijele druge četvrtine, s tim da su u pojedinim trenucima dolazili i do deset poena razlike, a Ivanov je zabio za 26:14 u 14. Minuti. Nekoliko grešaka, prije svega Franka Kaštropila, kojeg su igrači Darde poprilično dobro udvajanjem branili, omogućili su gostima da se dvije minute prije kraja prvog poluvremena približe na, za njih, odličnih minus šest, nakon što je iz kontre poentirao Rudlof Jugo. Promašili su tada Zadrani čak tri zicera u jednom napadu, ali to Darda nije realizirala, već je Kaštropil na asistenciju Tončinića poentirao za konačnih +8 (30:22) u prvom poluvremenu.
Napadački se u prvih 20 minuta niti jedna momčad nije proslavila. Pogotovo se to odnosi na goste koji su postigli samo 22 poena, što samo po sebi govori da je obrana Zadra bila na nivou, iako su gosti pokazali da znaju odigrati dobru akciju, koja je obično u konačnici rezultirala pick&rollom, nakon kojeg su tražili svog visokog igrača. No, koliko god obrana je tada bila dobra, nije bio dobar napad. Dobro su gosti rotirali, nakon što je Zadar, najviše preko Vrbanca, probijao prednju liniju gostiju, ili kada se lopta spuštala na Kaštropila.
Odlazak na +15
Pogodak Batura pa kontra iz koje je Zadnik poentirao, nakon čega je Vrbanc pogodio tricu doveo je vrlo brzo Zadar na +15. Tako je u 22. minuti na semaforu stajalo 37:22. No, nakon uvodne razigranosti, utakmica je ponovo ušla u uspavani dio. U pojedinim trenucima činilo se da su se igrale dobre obrane, ali isto tako nikakvu ideja se nije vidjela što se tiče napadačkog dijela. Zadar je pokušavao spuštati loptu u reket, ali to gotovo nije donijelo nikakvu prednost iako su gosti redovito udvajali sve igrače Zadra.
Uspjeli su nekako nakon trice Zvonimira Ridla u 28. minuti košarkaši Darde smanjiti na 40:30, no pogodak Ante Delaša, a nakon toga i pogodak uz dodatno bacanje Kaštropila vratili su Zadrane na uvjerljivih +14 (46:32) minutu prije kraja treće četvrtine, a to je i razlika s kojom se ušlo u posljednjih deset minuta.
Gosti zaprijetili u završnici
Zaprijetili su gosti mini serijom i stigli na -8 (49:41) nakon koša Milekovića i trice Ridla. Postavio je gostujući trener u tom trenutku zonu, a Zadrani su promašivali šuteve iz vana i radili greške, što je primoralo Pipana da pozove minutu odmora, ali ipak su ponovo nakon toga poentirali gosti za -6. Pogodio je Perajica, a olakotnu okolnost za Zadar predstavila je peta osobna pogreška Zvonimra Ridla, nakon čega je Batur pogodio tricu za 52:43.  Mladi zadarski igrač malo prije toga zamijenio je Vrbanca, koji je odigrao izrazito napadački lošu  utakmicu, iako je Riječanin u redovima Zadra imao solidan doprinos u ostalim segmentima. Pogodio je Batur još jednu tricu, a poentirao je i Ivanov za 57:45 četiri minute prije kraja, što je ipak bila naznaka mirne završnice.
Nisu više do kraja gosti uspjeli zaprijetiti, a na kraju su i domaći igrači se malo opustili i uspjeli pogoditi nekoliko šuteva pa i konačan rezultat je ljepše izgledao.


 ZADAR – VROS DARDA 67:51


(17:10, 13:12, 18:12, 19:17)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja 500. Suci
ZADAR: Zadnik 2 (0-2), Vrbanc 6 (1-2), Batur 11 (1-2), Kaštropil 9 (1-2), Smolić, Delaš 7 (3-4), Šango 11, Radić 2, Brnas, Tončinić, Ramljak 3 (1-2), Ivanov 16 (1-2): Trener Aleš Pipan
DARDA: Jugo 7 (1-2), Mileković 10 (2-5), Budimir 4 (2-2), Perajica 10 (0-2), Pandurić 5 (1-2), Kordić, Meznarić 6 (0-1), Ridl 9 (0-1), Mandić, Radoš, Čutuk, Kujundžić. 
Šut za dva: Zadar 21-59 (42%), Darda 18-41 (44%)
Šuta za tri: Zadar 6-28 (21%) Šango 3, Batur 2, Vrbanc, Darda 3-15 (20%)  Ridl 3
Slobodna bacanja: Zadar 7-15 (47%), Darda 6-15 (40%)
Skok: Zadar 56 (29+27), Darda 23 (18+5)