Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Paprena koprivnička juha

28.10.2011. 22:00
Paprena koprivnička juha


Zadrani su u 13. kolu Prve HNL doživjeli uvjerljivi poraz od gostiju iz Koprivnice. Slaven Belupo je bio bolji suparnik i posve zasluženo odnosi sva tri boda sa Stanova. Igrači Dalibora Zebića u subotu su bili neprepoznatljivi, ni slika ni prilika one momčadi koja je pobijedila Hajduk i Dinamo. Još jednom su dokazali da se znaju motivirati samo za tzv. „velike” utakmice, a četvrtoplasirani Belupo im nije bio dovoljno „atraktivan” suparnik. To je još jedan pokazatelj, da nisu dovoljno sazrijeli kao momčad, a ni kao pojedinci.
Kao harmonika
Trener Dalibor Zebić na travnjak je izveo, čak bi mogli reći, i najofenzivniju momčad ove sezone. Iako je u špici Ivan Santini bio sam, kao polušpice su zaigrali Mršić, Ćurjurić i Begonja. Dodajmo ovom trojcu još i Banovića, koji je istini za volju bio zadnji vezni igrač, ali se često pridodavao napadu. Vjerojatno se  tada netko od ovoga trojca, ili čak i dvojica morala vratiti na njegovo mjesto. Međutim, toga nije bilo. U sredini je bila velika, ogromna rupa, a Koprivničani su radili što su htjeli, iako ni oni nisu osim borbenosti imali neku nezaboravnu igru.  Vezna linija Zadra, točnije cijela momčad, u subotu je djelovala poput raštimane harmonike, razvučena, a bez pravog tona u igri. Bokovi su bili neopasni, bez pravih i upotrebljivih centarputeva. A obrana, puštala je na sve strane, previše pogrešaka, pa čak na trenutke i panike. Premalo za nešto više od ovog uvjerljivog poraza. Lako je biti general nakon bitke, ali činjenica je da je Zadrov trener Dalibor Zebić na travnjak poslao prenapadački orijentiranu momčad, koja nije znala zatvoriti puteve prema svojim vratima, a prema naprijed je bila premalo ubojita. Sigurno je mislio dobro, ali nije računao na subotnju indolentnost svojih igrača i s momčadi također zaslužuje kritike. Kao što je puno puta ove jeseni zaslužio pohvale.
Tuš za tušom
Nekoliko situacija je odredilo razvoj događanja na ovoj utakmici. Prvi je svakako onaj iz 2. minute. Hladan tuš za Zadrane. Velika pogreška u obrani Zadra rezultirala je ranim vodstvom gostiju iz Koprivnice. Naoko iz bezazlene akcije gosti su ni krivi ni dužni došli do vodstva, a strijelac je bio Leon Benko. Već tada se nazirao loš dan Zadrana. U 8. minuti nakon kornera s desne strane u prigodi se našao Bušić, ali nije uspio podebljalti vodstvo gostiju. Drugi trenutak je onaj iz 11. minute.  Dvojbena situacija, u šesnaestercu gostiju srušen je Vasilj, ali sudac Pristovnik umjesto na bijelu točku mladom Zadrovu igraču pokazao je žuti karton radi simuliranja. U najmanju ruku čudna odluka koju je popratilo veliko negodovanje s tribina. Da je tada Zadar izborio jedanaesterac i izjednačio…Tko zna, možda bi utakmica krenula drugim tijekom. U međuvremenu bilježimo poluprigodu Zadra u 34. minuti. Bilaver je centrirao s desne strane, Santini u sendviču tuče glavom, visoko iznad okvira gostujućih vratiju. I onda još dva odlučujuća trenutka. U 44. minuti Zadar je izjednačio. Odlična kcija  i još bolja egzekucija Mršića koji eurogolom vraća domaće u egal pred sam kraj prvog poluvremena. Kada su se svi ponadali da će sudac pokazati put u svačionici dogodio se novi „black out” Zadrana. Vodstvo je trajalo nepunu minutu, ponovno velika dekoncentracija,a  Bušić ostaje sam kao duh u šesnaestercu Zadra i pogađa glavom za novo vodstvo gostiju. Jednostavno, nedopustivo, barem za ozbiljne momčadi.
Jalovi Zadar
U drugom poluvremenu očekivali smo robusniji Zadra koji kreće po novo izjednačenje. Međutim, ništa od toga, prvih desetak minuta prošlo je bez prigoda, pa čak i bez neke velike inicijative domaćina. Onda se Santini na 10-ak metara u šesnaestercu gostiju vješto oslobodio čuvara, ali njegov udarac nije bio dovoljno snažan i precizan da bi ugrozio Rodića. U 62. minuti gosti se ponovno bude, Milardović je oprobao udarac iz slobodnjaka sa 30 metara, Ježina je siguran. Igrala se 67.  minuta, gosti ponovno prijete. Benko je tukao s ruba šesnaesterca, Ježina brani. Zebić mijenja, iz igre izlaze Ćurjurić, Banović i Con, a ulaze Ivančić, Hajdini i Gržan. Baš Hajdini je u 75. minuti uputio dobar udarac s 15-ak metara, ali Rodić brani. Mršić dvije minute kasnije tuče s 18 metara, Rodić ponovno brani. Mršićev udarac u 80. minuti umalo je bio precizan, lopta je prohujala tik uz vratnicu. I onda su gosti iz Koprivnice zadali konačni udarac Zadru.  Milardović je samo iskoristio „popust” obrane Zadra i neometan glavom pogodio za uvjerljivu pobjedu Koprivničana. I potpuno zasluženu. A Zadru ostaje žal, umjesto da se poribliže vrhu, eto njih ponovno prema dnu. Šteta, velika šteta.


 ZADAR – SLAVEN BELUPO 1:3


ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 1.500. Sudac: Igor Pristovnik (Zagreb) 5,5. Pomoćnici: Ivica Modrić (Zagreb) i Goran Perica (Šibenik). Strijelci: 0:1 Benko (2′), 1:1 Mršić (44′), 1:2 Bušić (45′), 1:3 Milardović (86′). Žuti kartoni. Vasilj, Con, Pezo, Bilaver (Zadar), Glavica, Bušić (S. Belupo)
ZADAR: Ježina 5, Pezo 5,5, Jonjić 5, Con 5(od 72. Hajdini-), Bilaver 5,5, Banović 5 (od 72. Gržan -), Begonja 5, Vasilj 5, Ćurjurić 5 (od 64. Ivančić -), Mršić 6, Santini 5,5. Trener: Dalibor Zebić
SLAVEN BELUPO: Rodić 6, Pilipović 6(od 86. Jakšinić -) Kokalović 6, Grgić 6, Brezovec 6, Glavica 6, Benko 6,5, Milardović 6,5, Gregurina (od 79. Čanađija-), Mamić  6(od 71.  Purić), Bušić 6,5. Trener: Roy Ferenčina




 GOLOVI


0:1 (2′) – Gostujući vratar Silvio Rodić daleko je  u polje Zadrana ispucao loptu, a domaći stoperi ostali su kao ukopani. Lopte se dokopao Leon Benko i prezemnim udarcem s ruba šesnaesterca pogađa donji lijevi kut vratara Ježine.
1:1 (44′) – Zadar je izjednačio. Begonja je odlično prošao kroz sredinu, kratko uposlio Ćurjurića koji na lijevoj strani primjećuje Mršića. Mršić odlično prima loptu, vara svog čuvara i fantastičnim udarcem pogađa gornji lijevi kut Rodićeva gola. Eurogol – 1:1.
1:2 (45′) – Međutim, vodstvo Zadrana nije dugo trajalo, ravno jednu minutu. Gosti praktički tek što su krenuli s centra ponovno dolaze u vodstvo. Oštar centaršut s lijevog boka, a Bušić sam ko duh sa 7-8 metara glavom pogađa mrežu domaćina – 1:2.
1:3 (Glavica je nabacio iz kornera s desne strane, Milardović se naklonio i glavom sproveo loptu u Ježininu mrežu – 1:3.