Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kalmeta: Stanićeva tužba je spin, nema tu ništa!

28.10.2013. 23:00
Kalmeta: Stanićeva tužba je spin, nema tu ništa!


– Stanićeva prijava je očekivana. Jedan običan spin s njegove strane i tu nema ništa. Vjerujem u institucije pravne države i neka se one tim bave. Međutim, treba postaviti jedno pitanje. Što je do sad čekao s tim? Već mjesecima govori o tome i njegova građanska dužnost je bila da to napravi, Božidar Kalmeta


Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta ni jučer nije mogao izbjeći novinare jer je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, jučer ujutro na zagrebačkom DORH-u protiv njega podnio kaznenu prijavu. Iako Kalmeta Staniću već nekoliko dana prijeti tužbom, on ga je preduhitrio. Kao bivšeg ministra u Vladi RH prijavio ga je “zbog prijetnji i neprijavljivanja kaznenih djela koje drži u ladici” ali i zbog udruživanja u zločinačku organizaciju s već uhićenima u aferi Remorker Zdravkom Livakovićem, Milivojem Mikulićem, Josipom Sapunarom, Stjepkom Bobanom i drugima.
– To je bilo očekivano. Jedan običan spin s njegove strane i tu nema ništa. Svatko ima pravo protiv svakoga podići kaznenu prijavu. Vjerujem u institucije pravne države i neka se one tim bave. Međutim, treba postaviti jedno pitanje. Što je do sad čekao s tim? Već mjesecima govori o tome i njegova građanska dužnost je bila da to napravi, kazao je Kalmeta kojeg su novinari dočekali protupitanjem zbog čega on još uvijek nije prijavio Stanića. Odgovorio je kako je tek nedavno na svoju e-mail adresu dobio kompromitirajuće podatke o Staniću te da se radi na tužbi protiv njega.
Novinare je zanimalo i njegovo poznanstvu sa Selmom Abadžić, bivšom inspektoricom PNUSKOK-a osumnjičenom i pritvaranom radi sumnje u sabotažu istraga o aferama u HAC-u.
– Tadašnji ministar Ivan Šuker i ja bili smo s njom na razgovoru vezano uz pretvorbu u Dubrovniku. Ona nas je pozvala, a s njom je bio i jedan inspektor. Potpuno javno i otvoreno našli smo se na terasi kavane Lisinski i to je prvi i zadnji put da sam tu gospođu i tog gospodina vidio – rekao je Kalmeta.
Novinari su ga upitali i o optužbama Maria Crnjaka, nekadašnjeg predsjednika Uprave HAC-a, koji je pisao o vođenju paralelnog sustava u tvrtki zbog čega je tražio razrješenje.
– Uprava HAC-a i Nadzorni odbor donosili su jednoglasne odluke pa je prema tome Crnjak imao mogućnost kao i ostali članovi suprotstaviti se odlukama. Ne sjećam se da je tražio razrješenje. Nikad se nisam miješao u operativno vođenje tvrtki – rekao je Kalmeta, no novinari su inzistirali i na ocjeni njegovih suradnika. S obzirom da je već podosta njegovih najbližih suradnika završilo u remetinečkom istražnom zatvoru novinare je zanimalo je li se možda upitao o tome gdje je pogriješio. No Kalmeta se nije dao smesti, pa čak ni kad je s plafona Velike vijećnice uz prasak otpala plastična zaštita za svjetlo. Ispričao se novinarima uz smiješak prokomentiravši kako su u tijeku neki radovi na zgradi Gradske uprave. Za suradnike je kazao kako su to sve vrhunski stručnjaci.