Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sa stijenja Debelog kuka izvukli dvojicu čeških penjača

28.10.2013. 23:00
Sa stijenja Debelog kuka izvukli dvojicu čeških penjača


– Nemoćni penjači ostali su zarobljeni na visini od oko 160 metara, a njihovi napori da oslobode uže bili su bezuspješni. Članovi Stanice Zadar, njih 18, ubrzo nakon dojave krenuli su prema kanjonu Velike Paklenice gdje su u podnožje stijene postavili reflektor kojim su osvijetlili dio na kojem su se nalazili alpinisti – kažu u HGSS-u


Zadarski centar 112 u nedjelju navečer zaprimio je poziv u pomoć iz Nacionalnog parka Paklenica. Dvoje čeških alpinista ostalo je zarobljeno na stijeni jer su njihovi konopi prilikom spuštanja na lokaciji Debeli kuk zapeli.
Iz centra 112 poziv su odmah proslijedili zadarskim gorskim spasiocima koji su na teren uputili dvoje svojih članova.
Češki alpinisti su, kako se doznaje u HGSS-u Zadar, u nedjelju ispenjali Slovenski smjer dužine 200 metara, nakon čega su krenuli u takozvani absajl, spuštanje uz pomoć užeta prema podnožju stijene. No, na udaljenosti od 40 metara od vrha stijene, njima je zapelo uže pa su ostali u bezizlaznoj situaciji.
– Nemoćni penjači ostali su zarobljeni na visini od oko 160 metara, a njihovi napori da oslobode uže bili su bezuspješni. Stoga su na koncu odlučili pozvati pomoć HGSS-a. Članovi Stanice Zadar, njih 18, ubrzo nakon dojave krenuli su prema kanjonu Velike Paklenice gdje su u podnožje stijene postavili reflektor kojim su osvijetlili dio na kojem su se nalazili alpinisti – kažu u HGSS-u napominjući kako su se, da bi oslobodili uže čeških alpinista, popeli okolnim smjerom do vrha stijene te nešto prije jedan sat u noći došli do Čeha. Srećom, nisu bili ozlijeđeni već samo žedni.