Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krunte osuđen na četiri i pol, a Panjaka na tri i pol godine zatvora

28.11.2010. 23:00
Krunte osuđen na četiri i pol, a Panjaka na tri i pol godine zatvora


Sudsko vijeće u cijelosti je prihvatilo teze tužiteljstva, odnosno optužnicu koja je Jovića teretila da je u više navrata, a posljednji put 3. studenoga 2007. godine, oko 500 grama heroina skrivenog na jednom, prebacivao na drugo skriveno mjesto, a po nalogu Ante Čuline


Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske zatražio ponavljanje sudskog procesa i “srušio” presudu kojom je u travnju prije dvije godine Ante Čulina Krunte (35) oslobođen od optužbe, a Mladen Jović Panjaka (51) osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci zbog droge, na Županijskom sudu u Zadru donesena je presuda kojom je Čulina osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri i pol, dok je Jović osuđen na tri i pol godine zatvora.
Ovu, drugu nepravomoćnu presudu donijelo je Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić. Ona je u detaljnom obrazloženju presude navela kako je Sudsko vijeće u cijelosti prihvatilo teze tužiteljstva, odnosno optužnicu koja je  Jovića i Čulinu teretila da su u više navrata, a posljednji put 3. studenoga 2007. godine, oko 500 grama heroina skrivenog na jednom, prebacivali na drugo skriveno mjesto. Tako je i 3. studenoga prije tri godine ukupno 497,52 grama heroina, skrivenog iza razvodne kutije na predjelu Karma u Arbanasima, Jović odnio oko kilometar dalje te ga sakrio u grmlje pored stabla, a taj put su ga i zadarski policajci koji su bili u “sačekuši” uhvatili na djelu.
– Provedenim dokaznim postupkom nedvojbeno je utvrđeno kako su Čulina i Jović počinili kazneno djelo kako im je optužnicom i stavljeno na teret. U slučaju Jovića nije sporno da je on u četiri navrata prebacivao oko 500 grama heroina s jednog mjesta na drugo, što proizlazi iz njegovog potpunog i jasnog priznanja, osim toga kod njega je  prilikom uhićenja i pronađena ta količina droge. To je činio po nalogu Ante Čuline, a Jović je to priznao kod iznošenja svoje obrane kod istražnog suca. Iako je Jović mijenjao svoj iskaz i kasnije više nije teretio Čulinu, ovo je Sudsko vijeće kao istinit i vjerodostojan cijenilo upravo njegov iskaz koji je dao istražnom sucu – pojašnjavala je sutkinja Grancarić.
Grancarić je dalje navela kako obranu Ante Čuline, Sudsko vijeće nije prihvatilo, odnosno nije prihvatilo njegov kasniji alibi koji je davao na raspravama kako je u to vrijeme s prijateljima bio na ribarenju.
– On pri saslušanju kod istražnog suca nije spominjao svoj alibi, nego tek kasnije. Osim toga za taj smo dan pribavili i izvještaj DHMZ-a u kojem stoji kako je tada vrijeme bilo izuzetno loše i nije bilo za ribarenje – naglasila je među ostalim, sutkinja Grancarić. U olakotne okolnosti pri izricanju zatvorske kazne u slučaju Ante Čuline Sudsko je vijeće cijenilo njegovo primjereno držanje i stav pred sudom, a u otegotne okolnosti uzela se u obzir njegova dosadašnja osuđivanost te činjenica da je u pitanju veća količina droge.
U slučaju Mladena Jovića u olakotne okolnosti cijenjeno je, također, njegovo ponašanje pred sudom, neosuđivanost, sudjelovanje u Domovinskom ratu te činjenica da je pridonio u otkrivanju nalogodavca. U otegotne okolnosti i njemu je uzeta u obzir činjenica da je u pitanju veća količina droge, a riječ je sveukupno oko dva kilograma heroina kojeg su plasirali na zadarsko narko tržište. Uz zatvorsku kaznu njemu je izrečena i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja.
Čulina i Jović ostaju na slobodi gdje će dočekati i pravomoćnost presude. No, danas se na izricanju presude pojavio sam Jović.