Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kalmeta: Mijenjaju statut kako bi u Gaženicu instalirali Riječanina

Autor: Siniša Klarica

28.11.2012. 23:00
Kalmeta: Mijenjaju statut kako bi u Gaženicu instalirali Riječanina

Foto: Zvonko KUCELIN



Već je sad jasno, kaže Kalmeta, da će zgrada biti jeftinija 30-40 posto, pa zadarski hadezeovci pristaju i na prolongiranje projekata, samo ne na obustavu


Proračun Republike Hrvatske za 2013. bila je tema jučerašnje tiskovne konferencije županijskog HDZ-a u Zadru. Predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta rekao je da slika proračuna za 2013. unatoč poreznoj presiji nije dobra. Štoviše, na 113,7 milijardi kuna očekivanih prihoda, treba dodati 11 milijardi kuna deficita koji ne idu u investicije, nego u nove rashode. No Kalmetu najviše zabrinjava sudbina luke Gaženica. Po njegovu mišljenju, nedostaju 22 milijuna kuna koje država osigurava za plaćanje poreza na dodatnu vrijednost.
 Veliko zanimanje za koncesioniranje Gaženice
– Riječ je o projektu koji se razvija već 20 godina, a ove godine je za povrat PDV-a država osigurala svega 48 milijuna kuna. Ako se do travnja ne osiguraju dodatna 22 milijuna kuna, onda je sudbina projekta neizvjesna. Podsjećam, Gaženica se financira sredstvima njemačke državne banke svojevrsne inačice HBOR-a s kamatom 0,78 posto i EIB-a s kamatom 3,2 posto. Barcelona, Genova, Antalia u Turskoj već su iskazali zanimanje za koncesioniranje Gaženice kao ukrcajne luke za kruzere. Time je Gaženica zapravo jedini veliki investicijski projekt koji se trenutačno događa u Hrvatskoj, rekao je Božidar Kalmeta.
Kalmeta se osvrnuo i na zamjerke iz vladajućih krugova koje dolaze na račun velebne lučka zgrade kao megalomanskog projekt te se začudio, jer su projekt kao takav, u cijelosti podržale sve dosadašnje hrvatske vlade. Budući koncesionari su već sad najavili znatne racionalizacije kroz završetak zgrade do “roh-bau” izgrađenosti. Također, već je sad jasno, kaže Kalmeta da će zgrada biti jeftinija 30-40 posto, pa zadarski hadezeovci pristaju i na prolongiranje projekata, ali svakako ne i na njegovu obustavu. U konačnici, naglašava Kalmeta, Gaženica će biti 40-50 milijuna eura jeftinija od planiranih 220 milijuna eura. Kalmeta nije htio dodavati ulje na vatru, ali je rekao da jedino predsjednik uprave zadarske lučke uprave ne mora biti osoba isključivo pomorske struke.
Smanjena decentralizirana sredstva za školstvo i zdravstvo
– Samo je za zadarsku lučku upravu zatražena izmjena statuta, da bi na to mjesto došao čovjek iz Rijeke. Normalno je da se promjenom vlasti postavljaju novi ljudi, ali ja se pitam zašto članovi Kukuriku koalicije nisu stavili nekog svog, ali domaćeg iz Zadra ili iz Zadarske županije. Ovako se pitam, hoće li osoba koja živi u Rijeci štititi interes Zadra, rekao je na kraju Kalmeta dodajući da za Gaženicu još ima nade ili kroz rebalans koji će sigurno biti ili kroz zaduženje lučke uprave.  
U drugom dijelu tiskovne konferencije županijska vijećnica Grozdana Perić se potužila da je država ove godine za 13 milijuna kuna smanjila decentralizirana sredstva za osnovne i srednje škole te za zdravstvo. Za ilustraciju, riječ je o iznosu limita zadarske bolnice koja ima 1.200 zaposlenih kojima su smanjena materijalna sredstva. Također, kod poreza na nekretnine, bilo je očito, kaže Grozdana Perić da vlada nije komunicirala s lokalnom samoupravom.
– Najavljenim ukidanjem komunalne naknade, Grad Zadar bi izgubio 45 mil. kn, ukidanjem prireza 20 mil. kn, a 2 mil. kn ne bi uprihodio od poreza na kuće za odmor. Ne znam kako bi to premostili, dok na drugu stranu, bez pravih podataka o vlasništvu ne znamo kakva bi uopće bila metodologija primjene poreza na nekretnine, rekla je Grozdana Perić.


 MARINOVIĆ: U PITANJE DOŠLE MILIJARDE KUNA ULOŽENE U HRVATSKE OTOKE




Nekadašnja saborska zastupnica, a sad tajnica županijskog HDZ-a Nevenka Marinović dotakla se otočne problematike i znatnog smanjenja standarda življenja na otocima. Kako kaže, desetogodišnji rad i isto toliko milijardi kuna uloženih u hrvatske otoke došli su u pitanje kroz smanjenje broja linija, subvencija za karte i prijevoz vode na otoke što su sve standardi zajamčeni zakonom o otocima. Ako ih se hoće mijenjati, kaže Marinović, morat će se promijeniti i zakon o otocima.