Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od početka krize znatno je pala trgovinska razmjena s Crnom Gorom

Autor: Damir Maričić

28.11.2012. 23:00
Od početka krize znatno je pala trgovinska razmjena s Crnom Gorom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Od tri milijuna dolara međusobne razmjene do krize sada na jedva 0,7 milijuna. U vremenu smo hrvatskog ulaska u EU čime tvrtke iz Crne Gore mogu osnivanjem tvrtki ovdje poslovati s EU, ali i ovdašnje tvrtke ako žele nastaviti posao s posvojnostima članstva u CEFT-i moraju osnivati tvrtke na tom području


U organizaciji gospodarske komore ŽK Zadar i u suradnji s Privrednom komorom Crne Gore u hotelu Kolovare u Zadru održan je Gospodarski forum delegacija Crne Gore i Zadarske županije. Uzvratni je to posjet nakon gospodarskih susreta s crnogorskim poduzetnicima i predstavnicima institucija održanih u Podgorici prije dvije godine, kojem su prisustvovali predstavnici ŽK Zadar i Šibenik te poduzetnici iz Zadarske i Šibensko-kninske županije.
Susret u Zadru otvorili su predsjednik HGK – Komore Zadar Dario Jurin i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, dok su kratke prezentacije gospodarstva i prilika predstavili za Crnu Goru Željko Baltić, tajnik Komore Crne Gore, za međunarodne odnose, a za Zadarsku županiju tajnik Denis Ikić.
– Od početka krize znatno su pali međusobni odnosi u trgovinskoj razmjeni, a i u turizmu su više nego simbolično iako imamo uvjete za međusobnu suradnju kao i potrebe, a ovo je prilika da dovođenjem gospodarstvenika na zajedničko druženje doprinesemo kontaktima i snaženju tih odnosa na obostranu korist, kazao je Jurin.
Savelić je pak dao objašnjenje susreta postavljajući pitanje:
– Zašto smo ovdje? A zašto ne češće kad zajedničkim interesima možemo kroz suradnju doprinijeti razvoju poslova međusobno kao i zajedničkim nastupima na drugim tržištima. Komplementarni smo i imamo slične ekonomije i slične probleme, a i ciljevi – europske integracije i razvoj, zajednički su nam. Suradnjom trebamo ojačati i svoju konkurentnost pa i okrupnjivanje.
Iznio je značenje turizma i poljoprivrede kao temelja gospodarskog puta Crne Gore. Istaknuo je kako mogu puno naučiti i o približavanju EU kao i gospodarskim zonama koje Crna Gora tek definira, a ovaj kraj već ima uspješnica na tom polju.
– Države dobro surađuju, ali za malo i srednje gospodarstvo ovi regionalni oblici suradnje nužni su, zaključio je.
Denis Ikić je kazao kako Zadarska županija s najrazvedenijom obalom ima na sreću i tri klimatske zone i izvrsnu raznovrsnost kao i Ravne kotare kao plodno ravničarsko područje, snažan turizam, ulogu u brodarstvu kao i primat u ribarstvu i marikulturi, uz vrlo dobru infrastrukturu ne tek prometnu već i svakoliku drugu s ponosom u obrazovnoj i zdravstvenoj u kojem sveučilište grabi krupnim koracima naprijed. Zadarska županije ima i rast izvoza te pozitivnu trgovinsku bilancu otako je počela kriza, ali odnosi s Crnom Gorom nisu razvijeni:
– Od tri milijuna dolara međusobne razmjene do krize sada na jedva 0,7 milijuna. U vremenu smo hrvatskog ulaska u EU čime tvrtke iz Crne Gore mogu osnivanjem tvrtki ovdje poslovati s EU, ali i ovdašnje tvrtke ako žele nastaviti posao s povoljnostima članstva u CEFT-i moraju osnivati tvrtke na tom području.