Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Status tužitelja dobili šest mjeseci nakon raskida ugovora?

Autor: Suzana Bandić

28.11.2012. 23:00
Status tužitelja dobili šest mjeseci nakon raskida ugovora?

Foto: Vedran SITNICA



Knežević je u otvorenom pismu predsjedniku Suda zatražio odgovor na pitanje kako je moguće da je Sud tužitelju u parničnom postupku – Stambenom gospodarstvu TANKER d.o.o. – dopustio status tužitelja i pokretanje sudskog postupka, iako je šest mjeseci ranije s tim poduzećem raskinut ugovor o suradnji


Nakon što se s pritužbama zbog sudske naplate stambene pričuve udruzi za zaštitu prava potrošača “Zadarski potrošač” obratio Zadranin Predrag Šen, predsjednik “Potrošača” Zoran Knežević uputio je otvoreno pismo Željku Rogiću, predsjedniku Općinskog suda u Zadru u kojemu je naveo kako je riječ o presedanu u tumačenju Zakona o vlasništvu. Knežević je naveo kako je na Općinskom sudu 29. ožujka 2007. godine donesena presuda kojom su bitno narušena prava potrošača, u ovom slučaju gospodina Šena te da takva presuda može imati nesagledive štetne posljedice za potrošače – korisnike usluga upravljanja i održavanja stambenih zgrada.
Upozoravanje i istupanje
– Kao Udruga koja ima za cilj zaštitu i promicanje prava potrošača imamo obvezu o svim uočenim nepravilnostima i povredama prava potrošača upozoravati i javno istupati, a posebice što se gospodin Šen za pomoć obratio našoj udruzi i zatražio od nas savjet u svezi s konkretnim slučajem, naveo je Knežević u otvorenom pismu predsjedniku Suda u kojem je zatražio odgovor na pitanje kako je moguće da je Sud tužitelju u parničnom postupku – Stambenom gospodarstvu TANKER d.o.o. dopustio status tužitelja i pokretanje sudskog postupka, iako je šest mjeseci ranije s tim poduzećem raskinut ugovor o suradnji.
– Iz obrazloženja presude razvidno je da je sa SG TANKER d.o.o. Ugovor o upravljanju otkazan u svibnju 2002. godine, te je s tim datumom izgubio aktivnu legitimaciju da uime svih suvlasnika nekretnine vodi postupke pred Sudom. No, Sud je unatoč tome SG TANKERU d.o.o. priznao status tužitelja i dopustio pokretanje postupka u listopadu 2002. godine, šest mjeseci po raskidu Ugovora – naveo je Knežević dodajući kako je takvo postupanje Suda u suprotnosti s odredbama Zakona o vlasništvu te da predstavlja presedan u pogledu tumačenja istog, jer se pravnoj osobi kojoj je otkazana punomoć za zastupanje pred sudom, unatoč tome, dopušta status pravnog zastupnika. Knežević je napomenuo kako je takva presuda u suprotnosti i sa zakonskim odredbama o korištenju sredstava zajedničke stambene pričuve koja je vlasništvo suvlasnika zgrade i koja nikako ne može pripasti bivšem upravitelju, u ovom slučaju SG TANKERU d.o.o.
Očitovanje suca
Na Kneževićeve navode sudac Rogić se očitovao kazavši kako se u konkretnoj pravnoj stvari, parničnom predmetu poslovnoga broja P-2106/03, radi o pravomoćno okončanom postupku tužitelja Stambeno gospodarstvo Tanker protiv tuženika Predraga Šena radi isplate.
– Prvostupanjska presuda donesena je 29. ožujka 2007. godine. Ista presuda je u bitnome potvrđena te je odbijena žalba tuženika presudom Županijskog suda u Zadru 5. prosinca 2007. godine. Protiv te presude tuženik je podnio ustavnu tužbu u povodu koje je Ustavni sud Republike Hrvatske donio rješenje 25. veljače 2010. godine i odbacio ustavnu tužbu tuženika. Iz navedenog proizlazi kako se u predmetnoj pravnoj stvari tuženik poslužio svim pravnim lijekovima na koje ima pravo prema Ustavu i zakonima Republike Hrvatske i o njegovim zahtjevima, odnosno žalbama kao i eventualnim propustima odlučivala su za to nadležna tijela – drugostupanjski sud kao i Ustavni sud Republike Hrvatske – pojasnio je Rogić te dodao kako bi protuustavno i protuzakonito bilo bi da on osobno ili bilo tko drugi takav postupak, naročito onaj koji nije sam vodio, komentira. Za pitanja koja mu je Knežević u otvorenom pismu postavio Rogić je kazao kako je tu riječ o pitanjima o kojima se raspravljalo u postupku i o kojima su sudovi zauzeli svoja stajališta ističući kako je stoga u cijeloj priči nebitno osobno stajalište predsjednika Suda.
Upravitelj SG TANKER d.o.o. Genarij Sutlović nije želio komentirati presudu u korist tvrtke koju vodi.
– Sudske presude ja ne komentiram već samo poštujem – rekao je Sutlović.