Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadarskoj policajki 6 mjeseci uvjetno za odavanje povjerljivih podataka

Autor: Minja Gugić

28.11.2012. 23:00
Zadarskoj policajki 6 mjeseci uvjetno za odavanje povjerljivih podataka


Policajku se teretilo da je tijekom 2009. godine izvršila uvid u informacijski sustav i neovlašteno u kaznenu evidenciju Ksenije Mateljak. Njen “dosje” je isprintala i dala svojoj frizerki koja je posumnjala da ju je Mateljak prevarila za 5.000 kuna na ime životnog osiguranja


Zbog odavanja službene tajne jučer je na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje u trajanju od dvije godine nepravomoćno osuđena 36-godišnja Ivana Šarić, zaposlenica u PU zadarskoj na radnom mjestu referenta i stručnog savjetnika za statistiku.
“Priroda posla”
– Kriva je što je u vremenu od 14. travnja do 18. studenog 2009. godine vršila uvid u informacijski sustav PU zadarske, a potom i neovlašteno u kaznenu evidenciju Ksenije Mateljak koju je i isprintala te kasnije te podatke uručila svojoj tadašnjoj frizerki Suzani Miočić, a koja je bila u poslovnom odnosu s Mateljak – objavila je sutkinja Općinskog suda Ana Brkić, no zadarska policajka presudu nije došla poslušati.
U kratkom obrazloženju uvjetne osude Brkić je kazala kako je tijekom dokaznog postupka utvrđeno da je Šarić počinila kazneno djelo koje joj je Općinsko državno odvjetništvo stavljalo na teret te da je ujedno prihvaćena i kaznena sankcija koju su predložili.
Ivana Šarić se, podsjetimo, nakon čitanja optužnice izjasnila kako nije kriva, a u svojoj je obrani iznijela kako je priroda njezina posla takva da mora ulaziti u podatke građana vezane uz počinjenja kaznenih djela, ali da su za nju sve to samo statistički podaci.
– U podatke ulazim zbog statističkih analiza za pojedina kaznena djela na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi, a ponekad i na upit novinara i slično – izjavila je Šarić, dodajući kako Kseniju Mateljak do prijave nije poznavala.
“To je mogao napraviti bilo tko”
– Suzana mi se požalila da je dala pet tisuća kuna Kseniji i da sumnja kako bi u pitanju mogla biti prijevara jer joj duže vrijeme ništa nije javljala o njihovom dogovoru. Posavjetovala sam je da sve prijavi policiji ili da se u poslovnici gdje ova radi raspita o iskustvima drugih klijenata s kojima je imala poslovni odnos – branila se Šarić pojasnivši kako je, čuvši za ozbiljne optužbe, Kseniju pozvala na razgovor želeći vidjeti o čemu je riječ. Ispričala je kako joj je saznanje da je prijavljena bilo šokantno, a poruku Mateljak na mobitel “E, sad sam ja i službeno postala kriminalac” da je poslala slučajno. Branila se i kako je podatke za koje je optužena mogao isprintati bilo tko od njezinih kolega te da “dosje” nitko zapravo nije ni vidio.
Ksenija Mateljak pak, decidirano je tvrdila kako je sve to “samo priča Ivane Šarić”.
Na ovu nepravomoćnu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe.