Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Pokreni srce – spasi život”

28.11.2013. 23:00
“Pokreni srce – spasi život”


Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije počeo je od utorka s edukacijama o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora. Edukacije se odvijaju u sklopu programa Ministarstva zdravlja pod nazivom „Pokreni srce – spasi život”.
Prvog dana edukaciju su prošla 52 zaposlenika nacionalnih parkova Paklenica, Kornati, Krka i Telašćica i to pod vodstvom četiri nacionalna instruktora iz tri županije (Zadarska, Ličko-senjska i Istarska), a podučavanje u korištenju ovim uređajem nastavljeno je i jučer s djelatnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava i Lučke kapetanije.
Ove dvije veće skupine educirane u su u prostorijama medicinske škole Ante Kuzmanića, nakon čega će se nastaviti do 3. prosinca u Edukativnom centru života Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.
– Prolaznici su jako dobro reagirali, vrlo su intenzivno sudjelovali u teoretskom i praktičnom dijelu, a rekli su kako će i sami predložiti svojim upravama da se proširi broj educiranih djelatnika, jer spašavanjem života oni daju obol zajednici u kojoj žive, a na taj način i doprinose obavljanju posla, pojasnila je ravnateljica Zavoda Davorka Krnčević, dodajući kako su se prisjećali i primjera gdje su bili u situacijama kada im je bio potreban vanjski defibrilator, no nažalost tada ga nisu imali.
– Edukaciju će proći sve one pomažuće hitne službe koje se pri izlasku na teren najčešće i susreću s potrebom za pružanjem ovakve vrste pomoći. Evo, u zemljama Europske unije utvrđeno je kako u devet od deset slučajeva vatrogasci prvi izađu na lice mjesta, što znači da je primjena defibrilatora onda kod njih i češća, pojasnila je Krnčević.
Sljedeći bi na obuku trebali doći djelatnici zadarskog MUP-a, a tijekom edukacije polaznici uče kako prepoznati znakove srčanog zastoja te pravilno pružiti prvu pomoć uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora.
Uređaj omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske pomoći.
Prijenosni automatski vanjski defibrilator sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.