Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na Udbini sahraniti kosti svih onih koji se ne mogu identificirati

28.11.2016. 23:00
Na Udbini sahraniti kosti svih onih koji se ne mogu identificirati


U novoizgrađenoj župnoj dvorani u centru Nina brojni posjetitelji mogli su uživati u još jednom iznimnom znanstveno-kulturnom događaju. U organizaciji grada Nina i Župnog ureda sv. Anselma predstavljena je u mjesecu kolovozu ove godine iz tiska izišla knjiga pod nazivom ¨Crkva hrvatskih mučenika na Udbini- od ideje do ostvarenja¨ iz pera dvojice povjesničara i istraživača, prof. dr. Ante Bežena i mons. dr. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru. O navedenom djelu tiskanom na 440 ilustriranih stranica i u tri tisuće primjeraka opširno je govorio prof. Bežan.
 – Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u svoje osobno te u ime gradonačelnika Emila Ćurka. Prof. Bežen i mons. Bogoviću u vašoj ste knjizi dali poveznicu Nina i Udbine preuzevši oblik naše ninske crkvice sv. Križa gradeći crkvu na Udbini. Došli ste nam u pohode kako bi nam predstavili djelo znakovitog naslova, u kojoj ste velik prostor posvetili hrvatskim mučenicima, koji su kroz dugotrajnu i burnu povijest položili svoje živote za spas vjere katoličke i države Hrvatske. Zato smo vam svi neizmjerno zahvalni, rekla je u uvodu moderatorica, predstavnica grada Nina prof. Mirjana Knežević.
Govoreći u nastavku na temu Svehrvatskog groba i njegovog značenja za svekoliki hrvatski narod u domovini i iseljeništvu biskup Bogović je  kazao da smo sada, kad smo dobili svoju državu, dužni spasiti svoju povijest da ona bude ljepša i da bude onakva kakva je bila, a ne kakvom su nam je kroz povijest prikazivali naši vladari.
 – Rodila se zamisao da taj Svehrvatski grob bude podignut na Krbavskom polju jer je ono najveće hrvatsko grobište i da se u njega sahrane kosti svih onih koji se ne mogu identificirati. Na tom će mjestu svatko onaj, koji ne zna gdje je netko njegov poginuo, moći zapaliti svijeću i reći neka počiva u miru Božjem. Sada smo u razgovorima da naša država preuzme ulogu koju treba preuzeti jer mi kao crkva ne smijemo bez dozvole prenijeti niti jednu kost, što je i normalno. Dakle, ako dođe do realizacije ovog projekta, a ja osobno vjerujem da hoće, to će biti jedan velik čin kojim će se dogoditi ozdravljenje naše traumatizirane domovine i našega naroda, koji je kroz svoju dugu povijest stalno bio u nekakvim šokovima i udarcima. U tako podignuti Svehrvatski grob će se iz svih nebrojenih stratišta i jama, a najviše njih u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, u kojima su umorene tisuće nedužnih Hrvata, prenijeti posmrtni ostaci na njihov vječni počinak, na njihovu i našu hrvatsku grudu, istaknuo je mons. Bogović.