Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Povezivanje “strukovnjaka” Jadransko-jonske regije

28.11.2016. 23:00
Povezivanje “strukovnjaka” Jadransko-jonske regije


Bili smo na studijskom putovanju u Italiji od 14. do 18. ovog mjesaca, a za vrijeme boravka mi “pomorci”, posjetili smo pomorske škole, dok su iz turističke škole posjetili svoje kolege. Upoznali smo se s njihovim školskim sustavom i obrazovanim modelom pa samo tako primjerice, saznali kako njihov školski sat traje 60 minuta te kako učenici strukovnih škola imaju dobru povezanost s privredom pa “odrađuju” praksu ili, kako oni kažu, staž u trajanju od tri do šest mjeseci, rekao je Marin Perinić pedagog u zadarskoj Pomorskoj školi.
“Blue SKILLS”
– Saznali smo također kako učenici uče segmentarno, ono što im je bitno za posao. Recimo iz matematike, neki će segment posebno obrađivati i vježbati ako će im to biti potrebno za zanimanje kojim će se u budućnosti baviti – dodao je Perinić, a ovo zanimljivo predavanje, ustvari svojevrsna radionica o talijanskim iskustvima, održana je jučer u zadarskom Impact Centru i prezentirana je u sklopu projekta “Blue SKILLS”.
Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zadarskog Sveučilišta pojasnio je kako su zadarske Pomorska i Hotelijersko turistička i ugostiteljska škole uspostavile suradnju sa srodnim strukovnim školama u Italiji, Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini kroz ovaj projekt financiran iz IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, a u partnerstvu s Agencijom Zadra Nova.
– Ciljevi projekta su usklađivanje obrazovnog sustava, te mobilnost srednjoškolaca u turističkim i pomorskim strukovnim školama. Ovim smo projektom, koji traje samo pet mjeseci, željeli utvrditi stanje i različitosti između pojedinih zemalja koje bi sudjelovale u mobilnosti. Bazirali smo se zasad na dva sektora, a to je turizam uključujući sve grane turizma, te brodostrojarstvo i nautički promet, izjavio je novinarima Ivan Župan sa zadarskog Sveučilišta.
Regije znanja
Naime, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa je jedan od partnera u IPA Projektu Jadranske prekogranične suradnje u Jadransko-jonskoj regiji – pod nazivom – “Blue SKILLS” i znači zapravo, jačanje integracije sustava obrazovanja i strukovnog osposobljavnja na jadranskom području kroz usklađivanje različitih obrazovnih sustava i sustava strukovnog obrazovanja.
To se posebno odnosi na priznavanje metode i alate za priznavanje vještina, na obrazovnoj i profesionalnoj razini. Strategija projekta je olakšati komunikaciju između obrazovnog sektora i proizvodnog sustava, počevši od školskog sustava, osobito u strukovnim školama, pa sve do sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
Zadranima su posebno zanimljivi strateški sektori nautičkih i pomorskih tehnologija i turizma, koji predstavljaju dva od četiri stupa EUSAIR Strategije. Mobilnost ljudskog kapitala stvara, kako se jučer moglo čuti na radionici, učinkovite “regije znanja”, gdje su sustavi obrazovanja i osposobljavanja snažno integrirani te potiču mobilnost mladih i radnika, kao i stvaranje uvjeta za bolje uključivanje u tržište rada. U ovaj će projekat biti uključeno 14 škola iz strateških sektora pomorstva i turizma s ukupno 28 nastavnika koji će biti obučeni po usklađenim i prihvaćenim modulima za jadransku regiju i za buduću razmjenu srednjoškolaca.