Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sjetili se humanih prijatelja iz Vigolana

28.11.2016. 23:00
Sjetili se humanih prijatelja iz Vigolana


Vrtić “Bokanjac” uz igru, glazbu i ples proslavio je jučer svoj okrugli dvadeseti rođendan. Naime, toliko je puno vremena prošlo od kada su prijatelji iz Vigolana u Italiji kao volonteri došli graditi vrtić za djecu Bokanjca, kazala je u svom uvodu odgovorna odgojiteljica dječjeg vrtića Ivana Banić. No, od tada se puno toga promijenilo pa je narastao i broj djece koja trebaju vrtić.
Proširenje vrtića
– Grad Zadar je osluhnuo potrebe stanovnika Bokanjca i krenuo u nadogradnju vrtića. U svibnju 2013. godine proširili smo vrtić s još dvije odgojne skupine i dvoranom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Vrlo smo zahvalni svima koji su na bilo koji način tome doprinijeli. Osobito zbog toga što nam je postojanje ove dvorane omogućilo provođenje programa koji je potpuno besplatan. Malo koji vrtić u Hrvatskoj se može nečim takvim pohvaliti, kazala je Banić, dodajući i to kako djelatnici, u suradnji s djecom i roditeljima, svakodnevno grade i razvijaju kvalitetu i kulturu vrtića, vrtića u zajednici, čiji se put razvoja najviše oslanja na suradnji vrtića i lokalne zajednice.
Okupljenima se obratio i Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. Osvrnuo se na stradanja koja su prethodila gradnji vrtića.
– Domovinski rat pratimo po pogibeljnim vremenima. Šestero ljudi s Bokanjca je poginulo i obveza nam je u svakoj prigodi na svakom mjestu sjetiti se njih i odati im počast. No, bilo je vremena kada su se i one ljepše stvari događale. Potvrda toga su i humana srca koja su se okupila u izgradnji ovog vrtića. Jedno neveliko mjesto, malo veće od Bokanjca, bilo je spremno osigurati nam materijal i svoje ljude, te ovdje izgraditi dječji vrtić. Velika im hvala na tome, poručio je Meštrović.
Ulaganje Grada
Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru Joso Nekić istaknuo je, pak, kako će Grad Zadar 2017. godine izdvojiti 38 milijuna kuna na području predškolskog odgoja i naobrazbe.
– Kad pridodamo tome participaciju roditelja dolazimo do brojke od 50 milijuna kuna. Nadmašili smo na taj način oko deset posto gradskog proračuna. Također, cijena vrtića roditeljima koji imaju dvoje ili više djece u vrtiću bit će manja, a pred nama je i potpisivanje kolektivnog ugovora, odnosno njegova obnova kako bi svi bili zadovoljni, poručio je Nekić.
U sklopu zabavnog dijela proslave nastupio je i KUD Zadarski tanac, a mališani vrtića “Bokanjac” sa kineziologom Jurom Perkovićem na poligonu su izveli “Šetnju gradom”. Postavljena je i izložba fotografija vrtića, dječjih radova, a najavljena je i projakcija filma “Talijani-Vigolano-Bokanjac”. Sve je upotpunio paket slatkiša koji je darovala Udruga umirovljenika Jazine I.