Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Žene su zvijezde vodilje naše kulture

Autor: Katina Vrsaljko

28.12.2009. 23:00
Žene su zvijezde vodilje naše kulture


Kao što je sveta Tri kralja vodila zvijezda repatica, tako su i novigradske žene zvijezda vodilja u očuvanju naše kulturne baštine, djece i obiteljskih vrijednosti. Zahvaljujem svim ženama na trudu, od Tonke Kociper koja je zadužena za dekoraciju ambijenta do Miroslave Mandić koja je sastavila glazbeni program, rekao je Ivica Bakić, predsjednik KUD-a Fortica


Osim tradicionalnih novigradskih božićnih običaja kao što su paljenje badnjaka, misna slavlja ili odlazak u “čestitare”, Novigrađani su blagdane obilježili Božićnim koncertom, koji isto postaje dio novigradske božićne tradicije. U organizaciji KUD-a Fortica u nedjelju je u prigodno uređenom prostoru Zavičajne zbirke Novigrad održan koncert s raznovrsnim programom koji je privukao brojne mještane.
Nastupili su Mandolinski orkestar OŠ Novigrad, Pučki zbor i solist Ante Ivčić pod vodstvom Miroslave Mandić, Folklorna plesna skupina KUD-a Fortica pod vodstvom Maje Blašković i koreografa Nenada Milina te gosti Župni zbor Gospe od Ružarija iz Dikla pod voditeljstvom Zorice Brukete, uz soliste Zoricu Bruketu, Klaudiju Milin, Đanija Milina i Zdenka Mrvičića.
Koncert je prigodnim govorom otvorio Ivica Bakić, predsjednik KUD-a Fortica koji je izrazio zahvalnost novigradskim ženama.
– Kao što je sveta Tri kralja vodila zvijezda repatica, tako su i novigradske žene zvijezda vodilja u očuvanju naše kulturne baštine, djece i obiteljskih vrijednosti. Zahvaljujem svim ženama na trudu, od Tonke Kociper koja je zadužena za dekoraciju ambijenta do Miroslave Mandić koja je sastavila glazbeni program, rekao je Bakić.
Da ne ostane sve samo na lijepim riječima, sve dame među izvođačima od KUD-a su dobile ruže.
Glazbeni program započeo je instrumentalima Scarborough Fair, Greensleeves, Aura Lee i Chopstick u izvedbi Mandolinskog orkestra OŠ Novigrad. Pjesme “Radujte se narodi” i “Svim na zemlji” potom su uz pratnju orkestra zapjevali Pučki zbor i solist Ante Ivčić.
Nakon domaćina, svoj repertoar od desetak božićnih i drugih sakralnih pjesama otpjevali su gosti iz Dikla, Župni zbor Gospe od Ružarija.
Na kraju su svi izvođači zajedno otpjevali “Narodi nam se” i “U sve vrime godišta”, a spoj njihovih glasova zaslužio je veliki pljesak publike.
Folklorna plesna skupina KUD-a Fortica, kao šećer na kraju, otplesala je splet splitskih kola.
– Na ovom koncertu smo se osjećali kao da nam duša pliva na oblacima ljepote, pjesnički je opisao Bakić ugođaj na koncertu.
Gosti iz Dikla su istaknuli kako doživljavaju Novigrad kao pravi grad, u smislu kulture i ponašanja domaćina te su svoju zahvalnost dokazali poklonivši Josi Klapanu, načelniku Općine Novigrad, sliku Djevice Marije.
Osim načelnika, ovim koncertom su svi mještani Novigrada dobili lijepi božićni dar.