Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Svinjarije

28.12.2010. 23:00


TAKO JE TO U BOGATOJ  AMERICI
Konačno jedan božićni film koji donekle izlazi iz onog stereotipa kakav smo  navikli gledati svake godine, a u kakvom,  pod pozitivnim utjecajem Djedova Mrazova, božićnih duhova i slatke dječice zli  ljudi dožive prosvjetljenje i počnu činiti  dobra djela. U filmu “Bolje ne može”  glumi prekrasna i šarmantna Helen  Hunt, ali to i je i jedan od rijetkih filmova u kojima Jack  Nicholson nema ulogu manijakalnog obiteljskog ubojice  (“Isijavanje”), vukodlaka (“Vuk”), psihopata (“Let iznad  kukavičjeg gnijezda”) ili zlog vješca (“Vještice iz Eastwicka”), već se samo odlično uživio u ulogu osobe s  opsesivno kompulzivnim poremećajem, tj. mene. U stvari,  kada bolje razmislim, slabo se sjećam da je ikada i glumio  mentalno stabilnu osobu, ali to je već druga priča.
Ono što je u ovome filmu za naš narod jako zanimljivo,  to je jedan naoko usputan problemčić vezan za zdravstveno  osiguranje malenog sina glavne glumice, a koji ima bronhalnu astmu. Helen je samohrana majka koja zarađuje  kao konobarica na Manhattnu i računajući i penziju svoje  mame (dakle, dvostruka kakva – takva primanja) u Americi, obećanoj zemlji, simbolu blagostanja i ljudskih prava,  ne može svome djetetu plaćati pedijatra – pulmologa, već  joj je dostupna samo osnovna zdravstvena zaštita. A po toj  osnovnoj zaštiti dijete koje cijeli svoj život (7 godina) ima  teških disajnih problema, ne samo da se ne liječi, već  nikada u životu nije napravilo ni najobičniji kožni (“prick”)  test na alergiju. To vam je kao da kod nas u slučaju bilo  kakve bolesti ne možete napraviti običnu krvnu sliku jer  vam to ne pokriva osiguranje, tj. ako se razbolite idete na  hitnu gdje vam neki stažist koji je jučer došao s faksa odoka  prepiše antibiotik i Bog te pomogo, dok o nekom ozbiljnijem liječenju možete samo sanjati ili opljačkati banku  pa platiti. Eto, tako vam je to u Americi, a vi o tome  razmišljajte kada se budete ljutili što u Zadru kožni test za  dijete ne možete napraviti odmah danas, nego tek za 2-3  tjedna. Naravno, samo na uputnicu – bez plaćanja… Za  sada.
SVI SU MUŠKARCI ODVRATNE, PRLJAVE  SVINJE
Zanimljivo je da još nisam pogledao moju ljubimicu  Danijelu Trbović i njen talk-show “8. kat”, ali nisam kriv.  Dobila je neki čudni, predvečernji termin kada sam još na  svom radnom mjestu za strojem u tvornici. Ali, jedne  besane noći (konkretno ovog ponedjeljka), oko 4 sata,  gledao sam reprizu gostovanja Anđe Marić koja je kao  svježe rastavljena došla u goste kod odavno rastavljene  Danijele, pa su odlučile malo prodivaniti o tome, onako  diskretno pred par stotina tisuća gledatelja. Anđa počinje  mirno i dostojanstveno: “Ne želim u javnosti govoriti protiv  bivšeg muža jer neću da moj sin jednog dana zbog medija  pomisli kako je naš brak bio loš ili kako je njegov otac loš  roditelj.” A onda ga ošine pravom bujicom riječi, naravno,  ne želeći da sin pomisli nešto loše o ocu… “Ja sam iz  normalne obitelji, nisam znala prepoznati znakove manipulacije, muž mi je uvijek spuštao, bio je bolesno  ljubomoran, predugo sam bila u lošem braku, stalno me  napadao, zlostavljao me, psihički me uništavao, verbalno  me terorizirao, varao me s pola Slovenije, da me bar  ošamario pa da sam ga odmah napustila…” i sl., itd.
Dalje se ide diskretno u priču o tome kako je imao  nekoliko ljubavnica koje su sve bile njene prijateljice, kako  je jedna abortirala i poslije s njom o tome divanila i sl., a  Danijela lukavo nalijeva ulje na vatru: “Je li to bilo  sadističko iživljavanje?” Anđa se onda vraća djetetu, ne  zaboravivši diskretno napasti i svekrvu. “Bojala sam se da  mi dijete ne postane kao njegov otac, jer iza svakog takvog  prokletog tipa stoji majka koja je dozvolila da sliči na svoga  oca.” Anđi je užasno što njeno dijete treba to prolaziti, ali  mora biti svjesna da njeno ime ukucano na internet tražilici  rezultira sa ogromnih 26 tisuća rezultata i oko 9 tisuća  fotografija (hm, ja ovako lijep imam deset puta manje), i da  kao toliko eksponirana javna ličnost ne može očekivati  anonimnost za dijete, iako joj se mora priznati da maloga  nikada nije gurala u medije. Ali, iako je diskretno ispričala  i najsitnije detalje, Anđa ipak ne želi spominjati ime  bivšega uzalud – pa ću vam ga ja reći, jer je sve to odavno  poznato svakome koji je dva puta prelistao novine ili  pogledao neki portal. Tip se zove Primož Dolničar, a  gospoja s kojom ju je varao je Nina Mlačnik. Eto, sada se  sve zna.
Da stvar bude zanimljivija u studio ulazi i psihoterapeut  Ivan Košuta koji odmah sa vrata daje do znanja da je  konsterniran ovim što je čuo, da muž snima svoju nevjeru i  onda pokazuje ženi snimku, da se radi o tipičnoj muškoj  svinji, da su svi muški loši i sve u tom stilu. I tko zna koliko  bi ove tri prijateljice (Danijela, Anđa i dr. Ivan) govorile  protiv muških da u studio nije unišao i popularni pjevač  Gego koji nam je veselo i detaljno objasnio na koji je pak  način on prevario svoju ženu, kako se on nije ni htio  vjenčati, ali da je za sve to kriva njegova punica, tj. njezina  majka, kako ga je žena zlostavljala vegetarijanskom ishranom, kako ga je tukla i da je za sve ona kriva jer mu je stalno  kuhala rižu, a ova nova mu je ispekla odrezak… Nedostajala  je jedino Oprha da ih zabrinuto gleda, sućutno klima  glavom i pusti koju suzu pa da cijeli cirkus bude kompletan,  a ja ću nastojati češće gledati ovu emisiju jer sam veliki  Danijelin obožavatelj i ni Anđelija mi nije mrska, a najviše  od svega volim dobru komediju.