Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prevarantice s masažerima preselile na otoke

Autor: Irena Jurjević

28.12.2012. 23:00
Prevarantice s masažerima preselile na otoke

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovo što rade je prestrašno. Na otoku Olibu su prodale toliko aparata, a niti jedan ne radi, kazala je umirovljenica. Sandra Poljak Jurinčić, upozorila je pak kako prevaranti koji prodaju masažere koriste situacije i za druge krađe, na što bi građani svakako trebali obratiti pažnju


Sigurnost osoba treće životne dobi bila je glavna tema izlaganja djelatnika PU zadarske održanog jučer ujutro u prostorijama Udruge umirovljenika „Poluotok – Zadar”, a gdje je poslije upriličen i prigodni domjenak za njegove članove u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana.
Najviše drskih krađa
– Na području Zadarske županije više od 19 posto građana ima više od 65 godina. Kod te dobne skupine najviše su zastupljene prijevare u obliku lažnih predstavljanja te prodaje lažne robe o kojima je bilo govora, a istaknuta je i problematika drskih krađa koje su ove godine bile najzastupljenije, kazala je Sandra Poljak Jurinčić.
Naime, tih djela je ove godine zabilježeno osamnaest, a u jednom slučaju jedna osoba je zadobila i teške tjelesne ozljede.
Kako bi uzeli novac svojim žrtvama, prevaranti ne prezaju ni od čega. Predstavljaju se kao policajci, inspektori, zaposlenici HEP-a i Vodovoda, a glume i da su slijepi ili pak gluhonijemi. Na zadarskom području, kako se čulo, često se prodaje i bižuterija pod zlato, što je potvrdila i jedna umirovljenica koja se, kaže, i sama susrela s prevarantima s ogrlicom, samo što je u tom slučaju ona poručila jednom od njih da „on njoj dade dvije tisuće kuna, pa mu ona ostavlja ogrlicu”. Naposlijetku je isti, nakon što mu je predložila da ona nađe zlatara, ogrlicu bacio i pobjegao.
Na repertoaru se našla i prodaja masažera i ostalih „vrijednih” predmeta, na što je druga članica Udruge umirovljenika upozorila kako su se prevarantice s masažerima sada preselile na otoke.
Lanac na vrata
– Ovo što rade je prestrašno. Na otoku Olibu su prodale toliko aparata, a niti jedan ne radi, kazala je umirovljenica. Sandra Poljak Jurinčić, upozorila je pak kako prevaranti koji prodaju masažere koriste situacije i za druge krađe, na što bi građani svakako trebali obratiti pažnju.
– Oni su vješti i neće doći nepripremljeni. Iskusni su i vjerujte da su prije vas prevarili stotine ljudi. Stavite lance na vrata, a popravke dogovorite preko svojih bližnjih ili predstavnika stanara. Ne puštajte nepoznate ljude u stan pa makar ih i „uvrijedili”, kazala je Jurinčić Poljak, dodajući kako su sve službene osobe dužne pokazati iskaznicu, a ako imaju lažnu to se može provjeriti pozivom u tvrtku „iz koje dolazi”. Savjetovala je, također umirovljenike da ne plaćaju usluge na licu mjesta, kao i da uvijek traže račun.
– Ne čuvajte velike svote novca u stanu i ne posuđujte novac nepoznatim osobama, pa čak i ako kazuju da poznaju vaše bližnje, dodala je Poljak Jurinčić, no upozoravajući umirovljenike da se fizički nikad ne suprotstavljaju lopovu jer su njihovo zdravlje i život najvažniji.
– A ukoliko se krađa i prijevara ipak dogode, nazovite 192, savjetovala je Poljak Jurinčić.