Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stephanie se u Hrvatsku vraća za desetak dana

Autor: Suzana Bandić

28.12.2012. 23:00
Stephanie se u Hrvatsku vraća za desetak dana

Foto: PIXSELL



– Dr. Prim je nakon pregleda odobrio Stephanieno putovanje pa smo za desetak dana doma. Odmah po povratku u Hrvatsku predočit ćemo javnosti cjelokupni završni izvještaj vezan uz trošak liječenja, a tad ćemo znati više i o mogućnosti osnivanja zaklade koju smo najavili – Anita Milda


Danas smo bili na pregledu kod dr. Davida Prima i on je zadovoljan Stephanienim oporavkom. Rekao je da može putovati, tako da bi za 10, 15 dana trebali biti doma u Hrvatskoj. Sutra ćemo dobiti nalaze pa ćemo znati više detalja, a ovih dana dobit ćemo i troškovnik za liječenje – rekla je jučer za Zadarski list Anita Milda, mama petogodišnje heroine Stephanie koja se od kraja rujna liječi u Chicagu. Djevojčica je u specijaliziranoj klinici za teška oboljenja mozga operirana od Arnold – Chiari malformacije zbog koje je trpila jake bolove, a prijetila joj je i paraliza. Nakon operacije djevojčica je zadržana na postoperativnom tretmanu u toj klinici pod nadzorom dr. Prima koji ju je i operirao. Iako je sam kriurški zahvat prošao u najboljem redu te je izveden uspješno, djevojčici je liječnik strogo zabranio putovanje zrakoplovom zbog mogućih komplikacija koje bi prouzročio pritisak tako da je u klinici odradila i fizikalnu terapiju, nužno joj potrebnu. Bolovi u nogama na koje se djevojčica dva tjedna nakon operacije požalila pomalo su poljuljali početni optimizam te se strahovalo kako će maloj Stephanie biti potraban i drugi krirurški zahvat, no ubrzo se njezino stanje popravilo.
Stephie može kući
– Dr. Frim je nakon jučerašnjeg detaljnog pregleda utvrdio da ne postoji razlog daljnjeg zadržavanja u Chicagu pa je još u narednih nekoliko dana, a po uobičajenoj proceduri prije povratka, preostalo još proći kontrolu kod pedijatra i ortopeda – oduševljeno je ispričala mama Anita dodajući kako se Stephanie ostvarila božićna želja – da prestane bol. Napomenula je kako će odmah po povratku u Hrvatsku javnosti predočiti cjelokupni završni izvještaj vezan uz trošak Stephaniena liječenja te da će se tada znati više i o mogućoj realizaciji osnivanja najavljene zaklade.
Glasnogovornik kampanje “Samo želim biti zdrava”, Danijel Švenda, podsjetio je kako je Stephanie operirana od ACM sindroma kod svjetski priznatog stručnjaka za ovu rijetku bolest mozga, dr. Davida Frima, no upozorio je kako je ACM sindrom vrlo rijetka, teška i u potpunosti neizlječiva bolest koja oboljelog prati cijeli život.
Milde neizmjerno zahvalni na pomoći
– Bez skupih operativnih zahvata i liječenja koji ublažavaju simptome i omogućavaju oboljelima normalan život, dolazi do paralize i smrti. Krezubi osmijeh male Stephanie početkom rujna, s pokretanjem kampanje “Samo želim biti zdrava!”, osvojio je dobra srca ljudi u Hrvatskoj i šire koji su svojim donacijama omogućili ovo skupo i zahtjevno liječenje u SAD-u te na taj način vratili Stephanie djetinjstvo – kazao je Švenda prenoseći zahvalu roditelja male heroine svim ljudima dobrih srca, medijima, tvrtkama i institucijama koji su im pomogli u najtežim trenucima njihovih života i očajnom vapaju za povratak najvećeg ljudskog bogatstva, a to je ističe Švenda, zdravlje. Sićušna je djevojčica svojim čarobnim osmjehom i pogledom punim života očarala i hrvatske iseljenike u tom dalekom, prekooceanskom gradu, koji su i nju, a i njezine roditelje zasuli darovima te prevaljivali i po nekoliko stotina kilometara kako bi im se javili, poželjeli sreću te stavili se na raspolaganje za slučaj da im bilo što zatreba. Milde su, kažu, neizmjerno zahvalne i svima njima, kao i dr. Primu i osoblju u klinici, a želja im je, ukoliko zaklada zaživi na planirani i željeni način, upravo dr. Prima dovesti u hrvatski kako bi tu našim liječnicima održao stručna predavanja vezana uz ovu tešku i neizliječivu bolest.