Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rekordnih 317 vozača vozilo preko 40 kilometara

28.12.2013. 23:00
Rekordnih 317 vozača vozilo preko 40 kilometara


U organizaciji Općine Vir, virske Turističke zajednice, Vir turizma d.o.o. te uz suorganizaciju dvaju zadarskih Biciklističkih klubova Donat i Zadar te dobavljača pitke vode Sansaid d.o.o. jučer je održana deseta po redu jubilarna božićno-novogodišnja biciklijada od Zadra prema Viru.
Rekordan broj biciklista, njih 317 svih životnih dobi, u 10 sati se je  pod vodstvom općinskog načelnika Kristijana Kapovića i direktora TZ-a Vir Šime Vučetića otisnulo u idealnim vremenskim prilikama sa starta od kavane Branimir prema otoku Viru.
Tri sata i petnaest minuta
Ovog puta vožena je nešto duža ruta od uobičajene od ukupno 42,5 kilometara, s time da su biciklisti vozili ovog ljeta dodatno izgrađenom otočnom biciklističkom stazom dugačkom 12,5 kilometara, provozivši tako čitav otok i “dotičući” Lozice, Lanternu i Torove. Na cilj na obali Jadro u centru mjesta uz pratnju i osiguranje policijskih djelatnika zadarske Prometne policije, liječničkog tima zadarske Hitne pomoći te servisnog biciklističkog tima stigli su za tri sata i petnaest minuta. Bicikliste su na cilju dočekali članovi virskog organizacijskog odbora. Također ih je dočekala spremna okrijepa uz fritule, kroštule, čajeve i sokove pripremljeno je preko 500 porcija kobasica i graha koju je skuhalo vrijedno osoblje restorana Kotarina na čelu s glavnim kuharem Tomislavom Bašićem. Da bi štimung bio na visini svirkom i dalmatinskom pjesmom pobrinuo se zadarski trio Bura.
Bogate nagrade
Za sudionike kao u svom dosadašnjim biciklijadama organizirana je nagradna igra sa 17 nagrada-oprema za bicikle kacige, dresovi, majice, rukavice, lokoti, svijetla i ostalo u vrijednosti od 5.000 kuna uz glavnu nagradu, sportski bicikl marke Trenk MTB s 21 brzinom vrijedan 3.500 kuna.
Odlukom organizatora desetorica sudionika mlađih od deset godina Roko Šintić, Damir Rukavina, Dino Bilić, Lucijano Antonina, Vjeko Fantina, Stipe Perinović, Niko Šare, Marko Bilosnić, Manuel Dundović, Andrija Vulić i Roko Zubčić dobili su na dar dječje bicikle.
Najstariji sudionici Fedor Marušić (72) iz Zadra te Majda Radović (60) Slovenka iz Ljubljane koja zadnjih sedam godina živi na otoku Viru primili su vrijedne nagrade, a Majda je dobila i buket cvijeća. Ovaj put glavna nagrada bicikl vrijedan 3.500 kuna “poljubila” je Stpu Grbića iz Privlake mladog programera računalstva koji je po prvi put nastupio na biciklijadi i koji trenutačno radi i živi u Zagrebu. Sve nagrade sretnim dobitnicima na prigodan su način uručili općinski načelnik Kristijan Kapović i direktor TZ-a Vir Šime Vučetić.
Kapović: Dogodine tri biciklijade!
– Cilj svih dosadašnji biciklijada kao i onih koje ćemo u narednoj godini i dalje provesti je da otok Vir i njegove prirodne ljepote još u većoj mjeri približimo široj domaćoj i inozemnoj javnosti. Ovog ljeta smo izgradili dodatnih 27 kilometara otočnih biciklističkih staza tako da ih za sada imamo ukupno 42 kilometra što je jedinstveni slučaj ne samo u Zadarskoj županiji već i u Hrvatskoj. Brojke govore da nas je ovog ljeta posjetilo oko 100.000 domaćih i stranih gostiju koji su ostvarili preko milijun turističkih noćenja. Naravno da uz sve sadržaje koje pružamo i biciklističke staze imaju zapaženo mjesto. Ovim putem zahvaljujem svima koji su se odazvali našem pozivu i najavljujem i dogodine najmanje tri biciklijade od Zadra do Vira, reći će nam zadovoljno općinski načelnik Kristijan Kapović.
Zadovoljsvo također nije krio ni dobitnik glavne nagrade Stipe Grbić kao i najstariji sudionici Fedor Marušić i Majda Radović. Svi su se složili da je organizacija bila bezprijekorna te kako će se opet javiti na sudjelovanje u sad već čuvenim virskim biciklijadama.