Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bolnica mora Vesnu Zubčić vratiti na posao uz isplatu zaostalih plaća!

28.12.2016. 23:00


Nepravomoćnom presudom sutkinje Općinskog suda u Zadru Ivane Čačić Brčić poništena je odluka o otkazu ugovora o radu skrivljenim ponašanjem i odluka o izvanrednom otkazu bolničkoj ekonomistici Vesni Zubčić iz listopada 2015. godine.
U obrazloženju presude stoji kako su obje odluke nedopuštene i nezakonite pa je Općoj bolnici Zadar kao poslodavcu naloženo da Vesnu Zubčić vrati na poslove koje je obavljala prije uručenja otkaza ili na druge poslove koji odgovaraju njenom stručnom znanju, radnom iskustvu, stažu i stručnoj spremi. Također, Bolnici je naloženo i da joj plati trošak parničnog postupka te isplati naknadu plaće zajedno sa zakonskom kamatom za cijelo vrijeme koje nije radila do povratka na posao.
Zubčić je tužbu pred Općinskim sudom podnijela u studenom 2015. godine tvrdeći kako niti jedan od navoda, zbog kojih je dobila otkaz, nije istinit. Na teret joj je stavljena teška povreda obveze iz radnog odnosa zbog niza nepravilnosti i postupaka suprotnih zakonu. Konkretno, navedeno je kako je materijalno oštetila poslodavca, a sebi pribavila nepripadajuću materijalnu korist naplatom putnih troškova na relaciji Starigrad – Zadar iako je putovala iz Grgurica, Zadru biližeg mjesta. Nadalje, na teret joj se stavljalo da je zbog njezinih propusta Bolnica platila kaznu od 800 tisuća kuna, da je njezinom krivnjom istekla garancija za izvedene radove tvrtke Ploter d.o.o na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, da su protivno Zakonu o javnoj nabavi naručeni radovi vrijedni oko pola milijuna kuna od tvrtke Termorad d.o.o. prilikom sanacije prizemlja zgrade urologije i ORL-a. Također, na teret joj je stavljeno i da je počinila propust prilikom izgradnje bolničke kuhinje jer su izvođači – tvrtke Lavčević inženjering i Lavčević Zadar, naknadno tražili i Bolnicu tužili za iznos od 1,7 milijuna kuna za radove koji su izvedeni, za koje ne postoji troškovnik, niti je proveden postupak javne nabave, iako vrijednost tih naknadnih radova prelazi ugovorom limitirani iznos pa da je time dovela OB Zadar u situaciju da joj prijeti kazna u iznosu od 50 tisuća do milijun kuna.
– U predmetnom slučaju OB Zadar kao tuženica nije iznijela činjenice niti predložila dokaze kojima bi nedvojbeno dokazala iti jednu od povreda koje je tužiteljici Zubčić stavila na teret, stoji u obrazloženju odluke.