Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tri velika projekta u najuspješnijoj godini Teatra VeRRdi

28.12.2016. 23:00
Tri velika projekta u najuspješnijoj godini Teatra VeRRdi


Godina iza nas bila je vrlo uspješna za alternativno kazalište u Zadru, odnosno njegov najaktivniji izdanak, Teatro VeRRdi, čiji je umjetnički direktor Juraj Aras.
Teatro Verrdi je ove godine konačno probio onu opnu lokalne umjetničke produkcije i plasirao se na hrvatskoj sceni kao vrijedna organizacija s važnim programima. Tome je najviše zaslužna predstava “Desnica: igre proljeća i smrti” i djelo Vladana Desnice koje ozbiljno, profesionalno, vješto i suptilno oplemenjuje gledatelje i suvremeni hrvatski scenski izričaj.
Afirmacija Desnice
Predstava je premijerno izvedena 19. studenog 2015. na velikoj sceni Kazališta lutaka Zadar i uspješno se razvija kao umjetnički i društveni proizvod, u cilju afirmacije vrijednosti djela Vladana Desnice i njegovog humanističkog filozofskog stajališta te vrijednosti podneblja i kulture u kojem je nastalo, ne samo u cilju promocije umjetničkog djela i filozofije, nego i afirmacije međunacionalnih odnosa kroz kulturu i toleranciju. Predstava je do sada imala niz zapaženih izvedbi. Osim premijere na ARTAKT festivalu i službenog otvaranja male dvorane Kazališta lutaka, izvedena je i na 26. Marulićevim danima – renomiranom festivalu hrvatske drame u Splitu, otvorila je Dane kaštelanskog kazališta, nastupila je u Omišu, u Islamu Grčkom, u Kuli Jankovića, gdje je djelo i napisano, zatim za noći kazališta u Virovitici te na sceni Polanec u ZKM-u, u Zagrebu. Na toj sceni Aras je predstavu izveo u nedjelju, 18. prosinca, i to dvaput, u 19 i 21 sat. U oba navrata predstava je bila gotovo u potpunosti rasprodana. Sveukupno “Desnica” broji dvadesetak izvedbi.
– Za 2017., godinu, u kojoj obilježavamo 50. godišnjicu smrti Vladana Desnice, osim planiranih gostovanja u Zadru i Hrvatskoj, imamo načelno dogovorena gostovanja za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Sloveniju – sva ona područja koja na neki način baštine njegovo djelo. U obljetničarskoj 2017. godini planiramo realizaciju interaktivne audio instalacije ‘Minula proljeća’, u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom, koja će u ‘site specific’ lokaciji nuditi audio pejzaž Desničinih tekstova kao stalni postav Kule, kaže Aras.
Drugi veliki događaj je suradnja s redateljem Zlatkom Pakovićem i glumicom Hrvojkom Begović na realizaciji predstave Othello: nezakonita liturgija, čiju javnu probu smo mogli vidjeti na Nosi se festivalu 29. kolovoza ove godine. Ta predstava će kroz rad na materijalu u 2017. godini dobiti završni oblik, pojačana novim glazbenim etidama i Vilijem Matulom, kao suradnikom u predstavi.
– Ne možemo još točno reći na koji način i kako će se predstava zaokružiti, jer to ovisi o mnogim faktorima, ali poznavajući Pakovićev proces realizacija, sigurno će još dublje i teatarskije iznijeti na vidjelo provokativan koncept tumačenja suvremene svjetske politike i odnosa prema Bliskom istoku, kroz Shakespeareovo djelo. Predstava i u ovoj, nedovršenoj fazi, već ima ponude za gostovanja po Hrvatskoj i regiji, kaže Aras.
Zavidna statistika
Treći važan uspjeh je autorska monodrama Vjere Vidov “Ana i ona: ljepota je jedina utjeha”, koja osim zapaženih izvedbi u Zadru također gostuje po kazalištima u Hrvatskoj, ove godine u Virovitici, a u siječnju 2017. u Vinkovcima, Osijeku i Zagrebu.
– Osim produkcija vlastitih predstava, producirali smo i dva festivala. Već poznati, po treći put postavljeni ARTAKT u suradnji s Nenadom Pepićem, koji nas je predstavio svojim programima i široj publici, od usko vezane za kazalište, kombinirajući film, književnost, kazalište i glazbu i predstavljajući umjetnike i njihova djela, koji aktivno promišljaju suvremenu društvenu stvarnost.
Drugi festival, prvi put ove godine je Nosi se kazališna revija Teatra VeRRdi, koja u nekoliko dana objedinjuje sve programe Teatra VeRRdi, a cilj mu je i ugostiti sljedeće godine suradničke programe, razvijajući tako platformu razmjene ideja i produkcija.
– Sve u svemu, statistički – tri repertoarne vlastite predstave, tridesetak izvedbi vlastitih predstava, sedam gostovanja vlastitih predstava, od toga nastup na Marulićevim danima, dva festivala, organizacija pet gostujućih programa u Zadru, suradnja na Kalibar Bestivalu i Monoplay festivalu, s razvojem kontakata i suradnji za budući razvoj i djelovanje. Reklo bi se, prijelomna godina, kaže Aras.