Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zašto djelatnici posedarskog vrtića nisu dobili božićnicu?

28.12.2016. 23:00
Zašto djelatnici posedarskog vrtića nisu dobili božićnicu?


Posedarje već nekoliko dana potresa afera oko odluke Općine da se zaposlenici Dječjega vrtića Crvrčak izostave s popisa za isplatu božićnica, za razliku od zaposlenika Općine Posedarje i tvrtki koje su u njenom vlasništvu.
Ova Općina broji 25 djelatnika, 15 je općinara i komunalaca, dok je u vrtiću zaposleno deset teta-odgajateljica i ostalih djelatnika. U mjesecu darivanja božićnice u visini od 1000 kuna dobilo je tako 15 djelatnika Općinske uprave i komunalnog pogona, dok je bez tog novca ostalo 10 zaposlenica DV Cvrčak.
Odluka općinskog čelništva o raspodjeli 15.000 kuna za božićnice nepunih pet mjeseci do lokalnih izbora za načelnika i Općinsko vijeće, postala je politički problem u Općini Posedarje u kojoj je na vlasti HDZ.
– U božićno vrijeme darivanja mnoge općine i gradovi se odlučuju na domjenke, božićna druženja i isplatu božićnica svojim djelatnicima – osim u općini Posedarje, čije se vodstvo odlučilo na pomalo “nesportski” način ophođenja s djelatnicima iz vlastitih redova, u svom dopisu medijima piše Ivica Klanac, vijećnik skupštine Zadarske županije, koordinator MODES-a Posedarje.
Naime, navodi, predstavnici Općine Posedarje očito rade razlike među svojim djelatnicima – nekima su tako isplatili božićnice, a drugima nisu.
– Bolje rečeno, božićnice su isplaćene djelatnicima Općine, ali ne i  Dječjem vrtiću Cvrčak, čiji je osnivač Općina Posedarje, koja iz svojega proračuna financira njegovo djelovanje, optužuje Klanac.
Načelnik Ivica Zurak (HDZ) kaže kako je očito da je predizborna kampanja već započela i da se neće birati sredstva.
– Naime, isplata božićnica djelatnicama vrtića Cvrčak nije bila moguća jer te stavke i nije bilo u proračunskim troškovima i financijskom planu ove primjerene posedarske ustanove za odgoj i čuvanje predškolske djece, govori načelnik.
– Za dječji vrtić godišnje izdvajamo preko milijun kuna. Općina plaća oko 75 posto, a roditelji 25 posto troškova boravka djece s toplim obrokom. Sve to navodim s razlogom, jer nam nije potrebno politizirati vrtić, u kojem radi i supruga koordinatora MODES-a, poručio je načelnik Zurak, dodajući kako je politika izvan radnog vremena.