Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lov na recesiju

Autor: Željana Gardijan

29.01.2009. 23:00


Nema sumnje da je Vlada u neubranom grožđu, da je gospodarstvo u banani i da ćemo svi zagristi Željkine kisele jabuke recesije. Bez obzira što su od riječi recesija ovih dana bježali i predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, s okolišanjem je recesiju “objavio” ministar financija Ivan Šuker, a potvrdio Ekonomski institut. Ovih dana avet recesije kruži hrvatskom političkom i gospodarskom scenom, a u prvi mah mnogi je nisu htjeli vidjeti.. Stoga su se umjesto hitnim ekonomskim mjerama svi više bavili pitanjem je li stigla ili nije.
I na koji će je način uloviti prije nego li ona ulovi nas.
Tako je na prvom ovogodišnjem saborskom aktualnom prijepodnevu premijer morao gledati predstavu SDP-ove saborske zastupnice Željke Antunović koja je, želeći slikovito pokazati kako životni standard stalno pada, donijela u košari jabuke koje su sada znatno skuplje, a da bi “voćna” predstava imala i svoj oporbeno-kritički epilog kao simbol postojećeg gospodarskog stanja u Sabor je donesena i banana. I da bi građanima od cijelog tog saborskog doručka bilo još mučnije bilo je u oporbenim klupama i povrća – uvoznog.
U moru kontradiktornih i pomalo konfuznih izjava ekonomski laici mogli su samo zaključiti da su za njih antirecesijske mjere “viša matematika” i da iz njih još uvijek ne mogu iščitati na koji će se to način potaknuti gospodarstvo, kako će se to pokriti dug, što slijedi nakon spasonosnog zaduživanja u koje se uzdaju i država i gospodarstvo.
Dok je Europska banka za obnovu i razvitak predvidjela kako će hrvatsko gospodarstvo ove godine imati nultu stopu rasta, s vrha vlasti optimistično su se odbacivale takve prognoze, dok je premijer vješto izbjegavao priznanje da je zemlja u recesiji, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak tvrdio je da je hrvatsko gospodarstvo nedvojbeno zagrizla recesija. Isto je istaknuo i SDP-ov ekonomski strateg Ljubo Jurčić koji je, razumljivo, hrabrije istupio, tim više što se uz njegovu osobu veže i kandidatura za predsjednika države, pa je sada dobio i priliku da vodi kampanju prije kampanje. Tek nakon njih i Šuker je spustio brk, ali i glatko odbio SDP-ove  antirecesijske mjere.
Dok vijeće “ekonomskih mudraca” ne iščarobira antirecesijsku formulu, građanima će se i dalje vrtjeti u glavi od riječi recesija, kriza, nelikvidnost, tečaj, kamate, krediti, dugovi, rebalans proračuna, otkazi, nezaposlenost… I sve bi, suprotno početnom neobjašnjivom optimizmu, ubrzo moglo sličiti na konfuziju sličnu panici  iz koje se teško može uočiti izlaz.
Ono što građani zasigurno žele vidjeti jeste ozbiljnost i predanost svih koji se trenutačno regrutiraju u lovce na recesiju, a to znači da svi oni udruže sposobnost i pamet, ostavljajući zgodne političke predstave po strani. Približavanje lokalnih izbora to poprilično ometa, no političari bi morali znati da u siromaštvu nije lijepo ni lako vladati. Nerealna su i velika očekivanja od turističke sezone, posebno kada se zna da je Europu uhvatila groznica recesije pa ostaje pitanje tko će to na ljetovanje u Hrvatsku, oni iz dalekih zemalja teško, a susjedi, čini se, još teže.
Recesija je viđena, ekonomskim mudracima treba poželjeti sreću u lovu…