Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rod i rode

Autor: Željana Gardijan

29.01.2010. 23:00


U vrijeme unutarstranačke čistke HDZ-a kada je bez obzira na diplomatska objašnjenja premijerke Kosor, očito da se radi o “odstrjelu” tzv. Sanaderovih kadrova jedan vjerni prijatelj bivšeg premijera želi uvjeriti javnost kako njegovu fotelju ništa ne može uzdrmati. Usprkos tome što se akteri akrualnih afera povezuju s njegovom susretljivošću i željom da pomogne svome rodu ma gdje bio.
Iznerviran takvim razvojem događaja, predsjednik Sabora Luka Bebić u ulozi “presretača” novinarskih pitanja u svom stilu, ironično moli medije da mu učine uslugu i objave proglas cijelom njegovom rodu da ga obavijeste o svojim vjenčanjima kako bi se mogao uhvatiti za sve grane svoga razgranatog rodoslovnog stabla.
Kako duhoviti barba Luka koji je zasigurno svojoj rodbini uzor, želi demantirati sve pokušaje da ga se poveže s nepotizmom, krug njegovih rođaka mogao bi se znatno suziti pa bi možda i mogao obuhvatiti one iz bližih koljena, dok bi one daljnje rođake, što se njega tiče, mogle donijeti i rode.
I s pravom se barba Luka čudi čemu tolika hajka na njega kada je već dugo općeprihvatljvo ono “tko će kome, ako ne svoj svome.” Dobiti dobar posao bez dobre veze već je dugo mnogima prava lutrija. Rodbina, prijatelji, kumovi, donatori sve su to oni koje je politička moć spremna nagraditi. Zaboravilo se da vlast ne nosi samo vlast, nego i odgovornost. Svaka funkcija dobivena po podobnosti, a ne po sposobnosti, vrlo se brzo poput bumeranga vraća i u konačnici ne nosi ništa dobro.
Zapravo promjena političkog smjera dovodi do onoga “tko bi gori, eto ga doli” i političari su već trebali naučiti da je gotovo nemoguće da se kolo sreće uvijek vrti kako oni hoće. Najočitiji primjer za to je slučaj bivšeg premijera Sanadera. Još donedavno se moglo hvaliti s poznanstvom, prijateljstvom i rodbinskom vezom s njim, da bi gotovo preko noći postao persona non grata. Oni koji se, poput barba Luke, nisu spremni odreći prijateljstva s njim, u prikrivenoj su nemilosti premijerke.
Osim toga, ni iskusni, tašti barba Luka sigurno nije zaboravio kako ga je premijerka ušutkala, kao što ni ona nije zaboravila njegovu odanost Sanaderu. Tako da se trenutačno pomirljivi tonovi između njih dvoje za tren mogu promijeniti.
U više je navrata Luka Bebić pitan hoće li se povući i uvijek je govorio da za to nema razloga, no ako u dogledno vrijeme iskrsnu razlozi, bilo bi šteta kada barba Luka ne bi prozvao sve one koji su prema rođacima bili dobrostivi jer takvih je rodoslovnih stabala prava šuma. I nije da se to do sada nije znalo, nego je tek sada zasmetalo.
Rodbinske veze, prijateljstva i kumstva u političkim krugovima zlata vrijedni, ukoliko se budu htjeli pohvatati svi konci, mnogima bi uskoro mogla postati veliki teret, možda do te mjere da se neka i razvrgnu.
Ne bi stoga čudilo kada bi svjedočili iskazima kako se s onima koji su u neumoljivom kolu pali “doli” , prozvani više ne druže, da ih dugo nisu ni vidjeli ili da ih čak i ne poznaju.
No, rodbina barba Luke kao i nekih drugih političara rasla je kako su oni politički rasli, a oni su ošamućeni vlašću zatvorili oči pred činjenicom da kojim slučajem nije bilo tako da ih se možda ne bi ni sjetili, a sada od srodstva s njima teško mogu pobjeći jer nisu ih valjda donijle rode na njihov obiteljski dimnjak.