Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Andrija Lenkić ulovio hobotnicu tešku skoro 11 kilograma

29.01.2012. 23:00
Andrija Lenkić ulovio hobotnicu tešku skoro 11 kilograma


Unatoč hladnom vremenu i moru te još hladnijim vruljama i unatoč tome što se ribari žale da je posljednjih godina puno manje hobotnica nego prije, na 62-godišnjeg Andriju Lenkića iz Bibinja očito je pogledao sv. Andrija, zaštitnik ribara i pomoraca. Ovom se ribaru posrećilo jer je u subotu u ribolovu “pod sviću” na osti, gotovo uz samu bibinjsku obalu naišla hobotnica duga 165 centimetra i teška čak 10,8 kilograma.
– Svemu je kriv moj šestogodišnji unuk Roko koji je svog dida uspio nagovoriti da se u prvi sumrak brodom dugim 4,60 metara, kazao je, samo na po ure otisnemo na more. Nismo se odvezli niti 50-ak metara od obale ispod Bralića i naletimo na ovu hobotnicu gorostasa, govori nam ribar Andrija.
– Kad je moj Roko poviknuo “dide, dide eno, eno velike obotnice, brže brže” sve drugo je bila zapravo rutina. Doduše, bilo je borbe s ovako velikom i teškom hobotnicom, ali ipak ne poput one iz Hemingweyovog romana “Starac i more”. -Sve je potrajalo niti deset minuta i manje. Nisam se nikako smio osramotiti pred unukom, sa smiješkom će presretni Andrija iz tradicionalne bibinjske ribarske obitelji Lenkić.
Naravno, uslijedilo je vaganje i mjerenje, a kad je riječ o takvim primjercima, onda se prije zamrzavanja, stavljanja u lonac, pod cripanj li peku obično malo pozira tamo gdje je frekvencija ljudi najveća.
– Koliko se puta slikala i snimila ova hobotnica će postati popularnija od njemačke hobotnice Paul koja se proslavila stručnim mišljenjem o ishodima Njemačke tijekom posljednjeg Svjetskog prvenstva, zadirkivali su Bibinjci svog ponosnog sumještanina.
Bilo kako bilo, životni je vijek hobotnice kratak i rijetko žive duže od tri godine. A Andrijina svježa hobotnica neodoljivo miriše po moru. Prizor koji će se zasigurno dugo pamtiti. Nevjerojatan ulov.
– Ovo mi je najveća i najteža hobotnica u životu. Ići će ispod cripnja, dogovaramo se s obitelji i društvom. Malo ćemo i popiti, zapivati i eto, kaže Andrija Lenkić koji je nakon ovog ulova morskog gorostasa postao junak u očima unuka Roka i cijelog Bibinja.