Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nepodobni studenti neće moći prijaviti projekte?

29.01.2012. 23:00
Nepodobni studenti neće moći prijaviti projekte?


„Studenti pojedinci ili studentske udruge koje su javnim istupima naštetili ugledu Studentskog zbora ili njegovim članovima nemaju pravo prijave na Natječaj u toku akademske godine”, odredba je koju je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru uvrstio u novi Pravilnik o financiranju studentskog zbora, studentskih programa, projekata i drugih studentskih aktivnosti, a koji je je odobrio i Senat Sveučilišta u Zadru.
Upitavši da prokomentira novu odredbu kojom se studentima ili udrugama koji su imali prigovore na rad Studentskog zbora i njegovih članova uskraćuje pravo predaje projekta, predsjednica Studentskog zbora Ana Šašek kazala je kako u pravilniku „postoji  cijeli paragraf koji se odnosi na kriterije kojima se vrednuje svaki studentski projekt, a kojima se žele potaknuti studenti na što aktivnije i bolje pisanje tih projekata”.  Ipak, onome za koga je ocijenjeno da je javnim nastupima naštetio Zboru i njegovim članovima uskraćena je mogućnost da se njegov projekt primi i razmotri prema danim kriterijima. Usprkos tome, Šašek je odgovorila kako „sporni članak nije ucjena te da on neće utjecati na kvalitetu provedbe natječaja ni na koji način.”
Na komentar kako se tom odredbom zadire i prava na slobodu govora i javnog nastupa zaštićenih Ustavom Republike Hrvatske predsjednica Studentskog zbora je kazala:
– Ovom odredbom se ne utječe na slobodu govora zaštićenu hrvatskim Ustavom, a kojim je isto tako zajamčena i sloboda neucjenjivanja pojedinaca. Time se nije željelo zabranjivati nekome nešto, već postoje neki pojedinci koji su na stegovnom i etičkom povjerenstvu baš zbog takvih stvari, kao i narušavanja ugleda što je kažnjivo zakonom, pojasnila je.
Na konstataciju da se takvim slučajevima bavi državno odvjetništvo koje odlučuje o elementima kaznenog progona, Šašek je kazala kako se isto tako Sveučilište može svojim sa svojim pravilnikom zaštititi, pa je tako „napisalo Etički pravilnik i Pravilnik o stegovnom povjerenstvu kojim se utječe na zaštitu onih kojima se to radi.”
Inače, novi pravilnik o financiranju radilo je Predsjedništvo Studentskog zbora, a odluku o njegovom donošenju donijela je Skupština, kazala je Šašek. Također, negirala je i podatak da je već odbijen jedan projekt studenta koji je javno govorio protiv Studentskog zbora i njegovih članova, te dodala:
– Studentski zbor nije želio tom točkom i tim pravilnikom nikoga dokidati i ja vam to garantiram.
Dodajmo i to kako sporni novi pravilnik sadrži i dva Članka 5. Prvi Članak 5. govori o količini sredstava iz proračuna koji će se utrošiti u financiranje studentskih projekata, a drugi Članak 5. o učestalosti natječaja i njegovom trajanju.  Sve to odobrio i Senat Sveučilišta u Zadru, a kako se rad Studentskog zbora financira i dijelom iz proračunskih sredstava Sveučilišta, upitan za komentar, rektor zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić je kazao:
– To su studenti zatražili i Senat je izglasovao. Trenutačno nemam pri ruci taj Pravilnik pa tako ne znam o čemu se točno tu radi, kazao je rektor uputivši nas na voditeljicu odnosa s javnošću Sveučilišta u Zadru Eliju Vrsaljko. Ona je pak kazala kako je „Prijedlog narečenog Pravilnika u potpunosti pripremljen od strane Studentskog zbora i kao takav usvojen na Senatu” te za daljnji komentar uputila natrag na Anu Šašek.