Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZD DNEVNIK Policajci na ulici

29.01.2014. 23:00
ZD DNEVNIK Policajci na ulici


Oko 150 policajaca više nego do sada od polovine veljače u poslijepodnevnim i noćnim satima patrolirat će ulicama gradova Biograda na Moru, Gračaca, Benkovca, Paga i Nina.
Policijska uprava zadarska na taj se način uključuje u pilot projekt preustroja policijskih postaja. Cilj je u postajama III. kategorije povećati efikasnost i način rada prilagoditi konkretnim situacijama, povećati efikasnost i isplativost rada policije, smanjujući administrativne, a povećavajući operativne poslove. Istodobno, zadarska Policijska uprava javnosti je prezentirala statističke podatke iz kojih proizlazi kako je broj kaznenih djela manji nego lani. Načelnik Neven Paškalin situaciju u gradu, odnosno pod njegovom nadležnošću, ocjenjuje zadovoljavajućom. No cvjetaju li nam zaista ruže? Jesu li podaci o evidentiranim kaznenim djelima uistinu pravi pokazatelji stanja u gradu i županiji? Broj provala u posljednjih godinu dana, primjerice, demantira tu idilu, kao i sam pogled na mladu populaciju u večernjim satima tijekom noćnih vikend-izlazaka, pogled na vršnjačko nasilje ili nasilje u obitelji, No, statistika kao da je uljepšana slika jer realnost građani doživljavaju drugačije i misle da uvijek može biti bolja. Hoće li primjeri pet gradova u našoj županiji gdje će više policajaca biti na ulici, a manje u postajama nešto promijeniti pokazat će se uskoro.
Prema nekom sretnom scenariju sama nazočnost ljudi u plavom na ulicama i mjestima gdje se, primjerice, okupljaju mladi, mogla bi djelovati preventivno. Teže je i krenuti u pljačku trgovine pred zatvaranje kad su tu negdje, u blizini, “muva” neki plavac. Isto tako, teže je i sjesti za upravljač vozila ako si teturajući izišao iz nekog noćng kluba. Teže je i tijekom turističke sezone iskoristiti gužvu i maznuti nekoj starici novčanik, kupaču na plaži mobitel, turistu laptop iz kamp-kućice i slično. Moglo bi to na koncu zaista polučiti dobre rezultate, a ako ne ništa drugo, građani će se zasigurno osjećati sigurnijima, a ruku na srce, i to je već nešto.