Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Načelnik Miroslav i maškarana družina otokom će vladati sljedećih mjesec dana

29.01.2017. 23:00
Načelnik Miroslav i maškarana družina otokom će vladati sljedećih mjesec dana


Kako je bilo i najavljeno maškare su ove subote navečer preuzele vlast na otoku Viru. Ceremonijal primopredaje vlasti uz podizanje karnevalske zastave obavljen je u nazočnosti brojnog maškaranog i nemaškaranog virskog puka te pristiglih karnevalskih skupina iz Nina, Trogira, Dubrovnika, Biograda…, na prepunoj karnevalskim znamenjem ukrašenoj terasi restorana Kotarina u centru Vira.
Načelniku maškara Miroslavu i njegovoj prvoj tajnici Vojni, kraljici Elizabeti i sekundantu Branku te ostalim nazočnim članovima karnevalske udruge ¨Vizera¨, ključeve općine, a time i općinsku vlast uručio je osobno načelnik Kristijan Kapović. Predajući ključeve, a uz njih i povelju Karnevalske Republike Vir Kapović je u ime općinske vlasti novoustoličenoj karnevalskoj vlasti poručio kako su on i njegovi suradnici legalisti i demokrati te kako prepuštajući vlast i ključeve vjeruju kako će oni za svog mandata uspješno nastaviti voditi virsku općinu.
– Poznato nam je da imate složen i zahtjevan program i zbog toga zahtijevam da nastavite naše započete projekte. Mnogi su vjerovali da  neće dočekati da ja predam vlast. Jednostavno sam morao kapitulirati. Od ovog trena maškare su na vlasti na Viru, rekao je Kapović, čije su riječi pozdravljene pljeskom.
 Karnevalski načelnik je veselom puku obećao kako će, dok općinom budu vladale maškare, on i Karnevalski odbor učiniti puno toga što aktualnoj vlasti nije pošlo za rukom u proteklih 365 dana.
– Dragi puče Vira, evo došao je i taj trenutak kada pada načelnik Kapović sa svojom vlašću. Ovim činom proglašavam Maškaranu Republiku Vir, a ukoliko imate bilo kakvih problema i žalbi, javite se slobodno i bez straha. Nadam se kako ćemo u vrijeme karnevala voditi našu općinu na dobrobit svih njezinih stanovnika. Bit će asfalta, javne rasvjete, a možda se podijeli i pokoja kuna…. Na kraju načelniku Kapoviću zahvaljujemo na mirnoj predaji vlasti, uz želju da njemu i njegovim suradnicima što ugodnije bude u oporbi, završio je svoj govor novoustoličeni načelnik maškara Miro uz bučno odobravanje i ludovanje maškara.
Na terasi Kotarina se plesalo, ludovalo i feštalo sve do sitnih noćnih sati pod vodstvom popularnog voditelja Igora Jelenića Tota, koji je na sebi osebujan način najavio sva u narednih 30-ak dana virska karnevalska događanja, rekavši kako će ona zaista biti bogata i sadržajna, kao nikada do sada. Nakon mirne primopredaje vlasti uslijedilo je maškarano vjenčanje, u kojem su nakon 65 godina hodanja zajedničko DA izrekli Bepina i Luiđi. U njihovu čast ispijao se šampanjac. Zapažen nastup imala je akrobatska skupina ¨Razbibriga¨ iz Samobora, koja je izvela vatreni show.
Za dodatni štimung pobrinuli su se sjajni glazbeni istarski zabavljači ¨Gustafi¨. Energični i uvijek dobro raspoloženi, s njihovim frontmenom Edijem Maružinom, svojim poznatim hitovima ¨Ja nisam tija mala¨, ¨Ča bih da¨, ¨Kega si sanjala¨,¨Kurijera¨, ¨Maneštra¨,¨Brkica¨,¨Katarina¨ i mnogim drugima u veselom i plesnom ritmu jednostavno su oduševili i rasplesali brojnu okupljenu maškaranu i nemaškaranu virsku i fureštu publiku. Naravno, kao i u brojnim sličnim prilikama, osoblje restorana Kotarina je i te hladne večeri ludoj maškaranoj karnevalskoj sviti dijelilo gratis meso s roštilja, krafne i ostale slastice te tople napitke, kuhano vino i čajeve, a tko je poželio dobio je i žesticu.