Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“World’s Top Five” emisija iz 93. zrakoplovne baze!

Autor: Siniša Klarica

29.03.2013. 23:00
“World’s Top Five” emisija iz 93. zrakoplovne baze!

Foto: Siniša KLARICA



Poznato je da hrvatski piloti kanadera spadaju među najbolje na svijetu zbog prilično dugog trajanja njihove izobrazbe i velikog broja naleta na požarište


Poznata svjetska TV kuća Discovery Channel namjerava snimati jednu od svojih emisija u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Za svoj serijal “World’s Top Five”, novinare Discovery Channela napose zanima protupožarni zrakoplov Canadair ili po novome Bombardier, najbolja letjelica takve vrste na svijetu.
Blizina mora
Hrvatska u svojoj zračnoj “floti” ima šest zrakoplova tipa CL 415 što je po broju tih letjelica, svrstava uz bok daleko razvijenijih zemalja. Eksploatacija tog zrakoplova vrlo je zanimljiva i za novinare mnogih svjetskih časopisa koji su ovih dana iskazali želju za posjetom PP eskadrili. Kao što je poznato, nakon kornatske tragedije tadašnja Vlada RH kupila je još dva kanadera i četiri airtractora plativši ih ukupno 70-ak milijuna eura.
Hrvatska je tako optimizirala svoje zračne protupožarne snage što se posebice odnosi na broj najvećih zrakoplova, canadair CL 415. Posebno je zanimljiv način gašenja požara na otvorenom, napose zbog blizine velikih vodenih površina što umnogome, pojeftinjuje gašenje kanaderima u Hrvatskoj. Osim blizine mora, u sjevernoj Dalmaciji, dakle u neposrednoj blizini zračne baze u Zemuniku, postoje tri velike akumulacije, Peručko, Vransko i Prokljansko jezero koje umnogome olakšavaju gašenje požar i u unutrašnjosti ovog dijela priobalja. Svoju vještinu, hrvatski piloti su pokazali i prošlo ljeto kad su zahvaćali vodu iz npr. Neretve i akumulacija u BiH. Poznato je da hrvatski piloti kanadera spadaju među najbolje na svijetu zbog prilično dugog trajanja njihove izobrazbe i velikog broja naleta na požarište. Naime, svaki hrvatski pilot je završio obuku i za borbenog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Hrvatski piloti rekorderi
Hrvatski piloti vlasnici su i nekoliko svjetskih rekorda u broju naleta na požarište i broju izbačenih vodenih bombi u jednom danu. Sve su to, čini se, dobro proučili u Discovery Channelu kad su nedavno odaslali pismo namjere MORH-u pod čijom ingerencijom je PP-eskadrila. Priča o hrvatskih zračnim vatrogascima bila je poznata tek uskom krugu zaljubljenika u zrakoplovstvo. Zahvaljujući modernim tehnologijama i društvenim mrežama, priču o hrvatskim kanaderim najviše su proširili zrakoplovni entuzijasti, spotteri i novinari, između ostalih i fotografije svjetski poznatog “air to air” fotografa Katsuhika Tokunage. Stoga će emisija Discovery Cannela biti još jedna prilika za veliku promociju Hrvatske u svijetu.