Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Jedan od strateških ciljeva nam je transfer znanja u gospodarstvo i civilni sektor”

29.03.2016. 22:00
“Jedan od  strateških  ciljeva  nam je  transfer  znanja u  gospodarstvo  i civilni  sektor”


Sveučilište u Zadru nije osiromašeno donošenjem Državnog proračuna kada se objektivno i pažljivo usporedi izvršenje proračuna u 2015. s usvojenim prijedlogom proračuna za 2016. Međutim, Sveučilište u Zadru je osiromašeno nepoštivanjem kriterija zapošljavanja; oni koji su kriterije donijeli kada su došli na vlast 2011., promijenili su ih 2015. preko noći u predizborne svrhe
Svečanom sjednicom na kojoj će danas biti dodijeljen počasni doktorat znanosti Koradu Korleviću te uručene diplome i nagrade dobitnicima  godišnje nagrade rektorice, obilježit će se 14. godišnjica njegova utemeljenja. Tim povodom razgovaramo s njegovom rektoricom prof. dr. sc.  Dijanom Vican, koja je na ovu dužnost stupila u listopadu prošle godine
Što je obilježilo Vaš dosadašnji mandat rektorice? Koliko ste stavki  iz svog programa do sada pokrenuli ili proveli?
– Konkretni rezultati?  Evo ih: napravili smo analizu znanstveno-nastavnih kapaciteta po odjelima i studijskim programima radi daljnje strategije razvoja; potakli smo odjele na planiranje znanstvenih aktivnosti,  organizaciju skupova i popularizaciju Sveučilišta; povećali smo broj prijava na međunarodne znanstvene projekte; izradili smo jasna mjerila  znanstvene produktivnosti; uspostavili smo digitalni repozitorij završnih  i diplomskih radova kao dio Nacionalnog digitalnog repozitorija; unaprijedili smo informacijske sustave za poslove studentske referade i  računovodstva; povećali smo broj stipendija za izvrsne studente i studente slabijega socio-ekonomskog statusa. Tijekom zadnjih šest mjeseci  na Sveučilištu je održano stotinu različitih programa – promocija knjiga i  časopisa, javnih predavanja, znanstveno-stručnih konferencija, izložbi,  koncerata…
Ispraviti diskriminaciju
Podiglo se mnogo buke oko državnog proračuna i izdvajanja za znanost, posebice za Sveučilište u Zadru.  Jeste li proveli detaljniju analizu,  hoće li Sveučilište ostati bez dijela novca?
– Državni proračun je sigurno najvažnija tema svim institucijama koje  ovise o njemu, pa bez buke nikada nijedan državni proračun nije prošao.  Što je novca manje, to je buka jača. Osobno pristupam svemu tome posve racionalno. Razlikujem političku buku i želju političara za stranačkim poentiranjem od stvarnih brojki u gustim ‘gradelama’ Državnog  proračuna. Sveučilište u Zadru nije osiromašeno donošenjem Državnog  proračuna kada se objektivno i pažljivo usporedi izvršenje proračuna u  2015. s usvojenim prijedlogom proračuna za 2016. Međutim, Sveučilište  u Zadru je osiromašeno nepoštivanjem kriterija zapošljavanja; oni koji  su kriterije donijeli kada su došli na vlast 2011., promijenili su ih 2015.  preko noći u predizborne svrhe.
Najvažnije je kada se pravila razvoja znaju i kada vrijede isti kriteriji za  sva sveučilišta. Vjerujemo da će ova Vlada ispraviti diskriminaciju i nepravdu koja je nanesena Sveučilištu u Zadru.
Što je ključno financirati kako bi se Sveučilište moglo nesmetano  razvijati?
– Sveučilište u Zadru je danas jedna stabilna visokoškolska ustanova.  Čak i kada se ne bi znatnije razvijalo, što nam, naravno, nije cilj – imalo bi  visoku vrijednost u gradu, županiji, regiji i Hrvatskoj, i to ne samo kulturnu, društvenu i obrazovnu vrijednost, nego i financijsku, s obzirom na  broj studenata i broj zaposlenih. Da bi se nesmetano razvijalo i donosilo  još veću vrijednost i dobit, potrebno je imati adekvatne sveučilišne prostore. Njih prvenstveno čine studentski dom i suvremeni prostori za bavljenje znanošću i nastavom.
U kojoj  je fazi gradnja sveučilišnog kampusa?
– Gradnja sveučilišnog kampusa ide prema ugovorenim fazama. Idejno rješenje je doneseno; slijedi faza izrade projekta, koja će se ostvariti  do jeseni. Pred nama je osiguravanje financijskih sredstava za gradnju  Kampusa; izvore vidimo u državnom proračunu i EU fondovima.
Izrada strateških dokumenata
Koji su Vam planovi za 2016. godinu?
– Već radimo na pripremama (samoanalizi) za reakreditaciju doktorskih studija, te na osiguravanju akreditacije za studij sestrinstva. Što se  tiče strateških ciljeva, bavit ćemo se transferom znanja u gospodarstvo i  civilni sektor, a sve u suradnji s lokalnom gradskom i županijskom upravom i gospodarstvom. Stvaramo kolaborativne projekte regionalne, nacionalne i međunarodne razine; sudjelujemo u projektima zaštite i brendiranja lokalnih proizvoda, razvoju marikulture i pomorstva, implementaciji informacijskih tehnologija u prostornim analizama, obnavljanju  tradicionalnih poljoprivrednih i prerađivačkih djelatnosti, razvoju turizma te istraživanju i očuvanju  materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Usmjerit ćemo se na suradnju znanstvenika i stručnjaka u tehničkim,  biotehničkim i interdisciplinarnim znanostima u onim područjima koja  su od posebnog značaja za lokalnu zajednicu i njezine gospodarske, kulturne i baštinske potencijale. Sveučilište je bilo nositelj projekta u kojem  su razmatrani društveno-gospodarski potencijali razvoja Zadarske županije pa sukladno tome aktivno sudjeluje u izradi različitih strateških razvojnih dokumenata.
Koga očekujete na Svečanoj sjednici?
– Očekujemo rektore i suradnike s drugih visokih učilišta, studente, suradnike iz različitih ustanova, pročelnike odjela, djelatnike… Očekujemo  našeg gradonačelnika, župana, nadbiskupa. Očekujemo predstavnike  Sabora, Ureda predsjednice i nadležnog ministarstva.