Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ministarstvo od suda traži dozvolu za nastavak gradnje Mocira

29.03.2016. 22:00
Ministarstvo od suda traži dozvolu za nastavak gradnje Mocira


Gradnja je blokirana zbog sudskog spora sa splitskom tvrtkom Alkom koja je zatražila sporazumni raskid ugovora, ali i naplatu iskazanih potraživanja u iznosu preko 6,2 milijuna kuna
Gradonačelnik Božidar Kalmeta u srijedu se u Zagrebu sastao s pomoćnikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Stipom Mamićem kako bi dogovorili dovršetak centra Mocire. Time su realizirane nedavne najave gradske vlasti o sastanku s čelnim ljudima nadležnih ministarstava.
Na sastanku s Kalmetom bio je i gradski pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada, Joso Nekić, koji nije krio zadovoljstvo nastavkom dogovora kojih su tek nedavno započeli, ali ih očito nastavljaju žestokim tempom.
– Gospodin Mamić je prije bivše SDP-ove vlade bio državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, pa je na našu sreću od početka upoznat s problemom Mocira. Zaključak sastanka je da Mocire moramo dovršiti, tu nikakvih odgoda više nema i ne smije biti. U tom smislu već poduzimamo prvi korak, a taj je da ćemo od nadležnog suda zatražiti privremenu mjeru za nastavak gradnje s obzirom još uvijek postoje neraščišćeni problemi sa izvođačem radova Alkomom. Nakon dozvole suda možemo krenuti u nastavak radova – kazao nam je Nekić.
Ovaj detalj je vrlo važan za cijelu priču jer otkriva kako je Centar i dosad mogao biti dovršen, samo da je bilo dobre volje SDP-ove vlade. Riječ je o sudskom sporu sa splitskom tvrtkom Alkom na koji se stalno pozivala prošla vlada. U posljednjem odgovoru iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji su nam poslali još sredinom rujna prošle godine, tako su naveli da su predmet Mocira “delegirali Županijskom državnom odvjetništvu”.
– Tvrtka Alkom d.o.o. je zatražila sporazumni raskid ugovora posredstvom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, s tim da ustraje na naplati iskazanih potraživanja u iznosu preko 6,2 milijuna kuna. Ministarstvo se očitovalo svojom suglasnošću da se svi daljnji postupci vode pod nadzorom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu. Nismo odustali od ovog projekta. U svim financijskim dokumentima Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta planira sredstva za završetak DC Voštarnica u Zadru – naveli su u odgovoru našem listu još prije pola godine.
No, sada su demantirani jer očito nisu posegnuli za opcijom koja je mogla omogućiti dovršetak Mocira, a to je privremena mjera nadležnog suda za nastavak gradnje. Čini se da je ova zadarska ustanova bivšoj vladi bila preskupa investicija. Računali su kako djeca s posebnim potrebama već imaju vrtić Latica, starije osobe s inetektualnim poteškoćama svoju udrugu Svjetlo, a tu je i Osnovna škola Voštarnica.
Ni Ministarstvo socijalne politike i mladih, u čijoj su ingerenciji budući štićenici Mocira, nisu se pretrgli u dovršenju projekta započetog  prije deset godina, pa je Centar dočekao HDZ-ovu vladu. Kako je lokalna vlast bila najveći kritičar SDP-a po pitanju nedovršenih zadarskih projekata, logično je da je njima sada u interesu dovršiti centar.
Uđu li, naime, u kampanju za lokalne izbore sa stanjem u Mocirama, Gaženici i Zračnoj luci jednakim kao u razdoblju prije preuzimanja državne vlasti, ne piše im se dobro. Budućim štićenicima Centra to je svejedno, ali Kalmetin sastanak u Zagrebu pokazuje da se konačno nešto ipak pokreće.