Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mladi Francuz spava u šatoru na Forumu jer su mu hoteli i hosteli preskupi

29.03.2016. 22:00
Mladi Francuz spava u šatoru na Forumu jer su mu hoteli i hosteli preskupi


Yan iz Marseilla je sa zadovoljstvom potvrdio kako je u šatoru super spavao i da mu u nije bilo hladno. Putujem sam i u Zadar sam doputovao prije četiri dana, a planiram ostati još dva dana
Mnogi koji su u srijedu ujutro prolazili kraj antičkog stupa  na Forumu u blizini pravoslavne crkve Svetog Ilije vjerojatno nisu  mogli vjerovati očima…
Naime, jedan je turist podigao šator uz stup i lijepo prenoćio.  Nitko nije reagirao uključujući i policiju dok ga nismo probudili mi  i to negdje oko 10.30 sati.
Bio je zbunjen, ali nije vidio u čemu je problem?!
Na pitanje zna li da tu nije primjereno da razvuče svoj šator i da  tu nije mjesto za kampiranje, uz smijeh je lakonski odgovorio kako  nije znao i na naša pitanja je uporno odgovarao kako ništa ne razumije jer ne govori engleski jezik.
U svakom slučaju, uspjeli smo saznati da se zove Yan ili tako nekako, da ima 23 godine te da je u Zadar doputovao iz francuskog  grada Marseillea.
– Putujem sam i u Zadar sam doputovao prije četiri dana, a planiram ostati još dva dana. Tu sam spavao jer mi je sve drugo skupo,  hosteli, hoteli i privatni smještaj – odgovorio je ipak, na lošem engleskom jeziku.
Na pitanje kako je spavao i je li mu bilo hladno, uz smijeh je odgovorio kako je super spavao i da mu nije bilo hladno. Nakon što  smo ga ponovno upozorili kako tamo ne smije biti i da bi mogao  imati problema s policijom i komunalnim redarima, počeo je sklapati svoj šator.
Na kraju ostaje pitanje bi li nama uopće palo napamet  tako nešto  napraviti u  zemlji kao što je Francuska i u njegovu rodnom, turističkom gradu  kao što je- Marseille.
Odgovor svi znamo.
 Predsezona još nije počela, a već svjedočimo ovakvim slikama u  Zadru – gradu koji je proglašen najboljom europskom destinacijom.
Mnogi, pogotovo oni koji žive na Poluotoku, zasigurno se sjećaju  i lanjske, slične scene  na samoj zadarskoj rivi i to preko puta Osnovne škole Petra Preradovića kada je ekipa mlađih turista doslovno danima tamo kampirala. Čak su išli toliko daleko da su sušili  svoje ručnike i odjeću na  konopcima koji su privezali između stabala na rivi. Svi koji su tuda šetali ni tada nisu mogli vjerovati da je  tako nešto moguće usred ljeta, usred grada, na “najlipšoj rivi na  svitu” i da je moguće da tako nešto uopće nekome padne napamet?!
Na kraju je došla policija i “deložirala ih”, a smeće koje su ostavili  iza sebe pokupili su vrijedni radnici zadarske Čistoće.