Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Turisti traže informacije i priču o baštini

29.03.2016. 22:00
Turisti traže  informacije i priču o  baštini


Početkom travnja s prvim niskobudžetnim letovima i nama se iz dana u dan sezona sve više zahuktava pa radimo sve dulje i polako uvodimo i treću smjenu. Za protekle uskrsne blagdane s obzirom na to da je Uskrs pao dosta rano, bilo je poprilično posla – rekla je Ivana Ivanov iz zadarskog TIC-a
Iako još nisu počeli raditi “punom parom” kao u srcu  turističke sezone, a to znači po cijeli dan, protekli uskrsni blagdani  za turističke informatore u Turističkom informativnom centru Turističke zajednice Grada na Narodnom trgu bili su i više nego radni.
Naime, puno je turista dolazilo i prolazilo i tražilo informacije od  onih koje se tiču smještaja pa do onih gdje i kamo mogu na jednodnevni izlet.
– Početkom travnja s prvim niskobudžetnim letovima i nama se  iz dana u dan sezona sve više zahuktava pa radimo sve dulje i polako uvodimo i treću smjenu. Tijekom turističke sezone naša su  vrata otvorena po cijeli dan, sve do ponoći. Za protekle uskrsne  blagdane s obzirom na to da je Uskrs pao dosta rano, bilo je poprilično posla – rekla je jučer Ivana Ivanov dugogodišnja turistička informatorica u TIC-u TZ Grada na Narodnom trgu.
Pojasnila je kako nemaju brojčane podatke o broju gostiju, ali je  njihov dojam o dolasku prvih “turističkih lasta” više nego pozitivan.
– U subotu je u Zadru bio veliki kruser, a s njim je doputovalo i  bilo u obilasku grada, puno mladih Amerikanaca. Što se njih tiče,  specifično je to da su oni jako zainteresirani i žele vidjeti i upoznati  povijesnu baštinu destinacije u koju dolaze, ali najviše od svega  žele čuti priču koja je uz to povezana. Na taj način zapravo saznaju  više i o običajima i kulturi. Osim Amerikanaca primijetili smo kako  je sve više Azijata, Japanaca i Španjolaca – dodala je Ivanov.
Osim povijesne i kulturne baštine, turisti u pravilu žele vidjeti i  nacionalne parkove – Plitvice i Krku, a ovoga su se Uskrsa neki već  raspitivali i za izlet na Kornate.
Za sada, uglavnom dolaze u skupinama – organizirano, ali je sve  više i individualnih gostiju.
Nitko ne želi ništa prognozirati, ali ako je suditi po poslu kojeg su  za Uskrs imali u zadarskom Turističkom informativnom centru Turističke zajednice Grada, ova bi sezona mogla biti još bolja nego  lanjska.
Možda upravo rekordnoj sezoni, ove bi godine mogla doprinijeti  i prestižna titula najbolje europske destinacije kojom se Zadar okitio u veljači ove godine.